Advertentie
    Minca (My Winged Books) Hebban Recensent

De Vlaamse Amina Laffet is naast copywriter, jobcoach en boekverslinder inmiddels zelf ook auteur geworden. Met Zwarte vijvers heeft ze een maatschappijkritische Young Adult geschreven.

Rashad speelt samen met een paar vrienden een balspel op een plein in Zwarte Vijvers, een gettobuurt waar bendeleden de straat regelmatig onveilig maken. Zo ook op die bewuste dag in 2032, de dag waarop Zwarte Vijvers als no-go zone wordt uitgeroepen. Een zone waar hulpverleners en politieagenten niet meer naartoe mogen om hulp te bieden. Rashad wordt per ongeluk neergeschoten en vanaf dat moment is niets meer hetzelfde. Verschillende betrokkenen, waaronder een demonstrant, een influencer en een arts die zijn leven waagt om Rashad te redden, raken betrokken bij dit onfortuinlijke voorval. Zullen zij in staat zijn om Rashad te redden ondanks de nieuwe wet die van kracht is gegaan?

Gettobuurten, demonstraties en geweld tegenover hulpverleners. Dit zijn drie belangrijke onderwerpen die in Zwarte vijvers aan bod komen. De gelijknamige buurt is een gettobuurt en in de eerste hoofdstukken wordt een verhaal verteld dat zich in de nabije toekomst afspeelt. De angst en de agressie die in deze buurt heersen worden door de ogen van verschillende personages beleefd. Enkele van de personages die aan het woord komen hebben in eerste instantie niets met elkaar te maken, maar langzaam ontpopt het verhaal zich en komen sommige personages met elkaar in aanraking.

De verschillende overtuigingen en gedachtegangen komen hierdoor goed naar voren. Racisme, onderdrukking, gelijkwaardigheid en rechten komen ook aan bod. Dit maakt dat het verhaal aanvoelt als een gebeurtenis die vandaag de dag zou kunnen gebeuren. Met uitzondering van de no-go zones, waarvan te hopen is dat die hier nooit werkelijkheid zullen worden zoals ze in dit verhaal worden geschetst.

Het verhaal speelt zich voornamelijk op één dag af, maar door de vele perspectiefwisselingen voelt het alsof er meer tijd verstrijkt. Dit komt omdat veel momenten eerst bij het ene personage worden beleefd en vervolgens ook bij het volgende personage en daarna bij nog een personage. Dit zorgt ervoor dat de tijd langzaam verstrijkt, maar door de spannende gebeurtenissen in het boek blijft het interessant om te lezen en wil je na elk hoofdstuk doorlezen om te weten wat er vervolgens gaat gebeuren.

Verder wordt er niet uitzonderlijk veel achtergrondinformatie van de personages gegeven. De belangrijkste gegevens worden gedeeld: waar ze werken, wonen of in wat voor omstandigheden ze zijn opgegroeid. Maar er wordt niet heel diep ingegaan op hun levensovertuigingen, hun studies, et cetera. Toch kom je gaandeweg de hoofdstukken steeds meer te weten over elk personage en hun gedachten over de no-go zones.

Het boek bevat voor elke lezer wel enkele belangrijke maatschappelijke onderwerpen die je aan het denken zullen zetten. Het laat je afvragen hoe je zelf in een soortgelijke situatie zou denken of zelfs handelen. De auteur heeft deze onderwerpen op een simpele maar toch ook serieuze manier in het verhaal verwerkt. 

De hoofdstukken zijn kort, het woordgebruik niet al te ingewikkeld. En door het verhaal vanuit verschillende kanten te belichten wordt het nog interessanter en spannender. Het werkt langzaam naar een hoogtepunt toe dat door de strategische perspectiefwisselingen meermaals wordt uitgesteld. Dit kan af en toe wel voor wat teleurstelling zorgen bij de lezer. Gelukkig weet de auteur dan wel weer een draai aan het verhaal te geven om nieuwsgierigheid op te wekken.

Zwarte vijvers is een maatschappelijk Young Adult-boek waarin belangrijke en actuele problematieken aan bod komen. Op een simpele maar serieuze wijze heeft de auteur deze onderwerpen in een spannend en aangrijpend verhaal verwerkt.

Reacties op: Actueel en aangrijpend

30
Zwarte vijvers - Amina Laffet
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners