De laatste libelle

Monique Monique
5 mrt 2024

Dit boek gaat over een vrouw die samen met haar vader in de bergen woont en doordat zij een blauwe huidskleur heeft wordt gezien als kleurlinge en dus iemand die minder is dan een ‘wit’ persoon.
Dit verhaal speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw, waar rassendiscriminatie, zeker in de afgelegen gebieden, een rol speelde.

Libel werkt als boekenbezorgster en moet daarvoor bij mensen langs om hun boeken te brengen en om deze terug te nemen. De route leidt langs onherbergzame weggetjes die ze op haar muilezel aflegt. De mensen die zij van boeken voorziet zijn erg blij met haar. Zo leest ze ook boeken voor aan mensen die analfabeet zijn.

Dit boek is heel mooi beschreven. Wat ik me niet realiseerde, maar pas op het einde achter kwam is dat de blauwe huidskleur wordt veroorzaakt door een ziekte genaamd Methemoglobinemie. Zit is een zeer zeldzame ziekte is recessief wordt overgedragen. Bij deze ziekte ontbreeekt er een enzym dat het normale hemoglobine verdringt waardoor er minder zuurstof door het lichaam wordt vervoerd. Hierdoor kleurt het bloed donkerder wat de blauwe gelaatskleur veroorzaakt.

Toch is het pijnlijk om te lezen hoe deze mensen onderdrukt werden. Voor alles wat lelijk is worden uitgemaakt en worden uitgesloten van evenementen. Welke opmerkingen ze te verstouwen krijgen. Wetende dat dit vroeger echt zo gebeurde.
Libel probeert zich goed staande te houden in deze wereld maar kan niet voorkomen dat haat en jaloezie deze discriminatie opwekt. Het licht in de ogen werd haar niet gegund.

Toch is het fijn te lezen dat het uiteindelijk toch goed is gekomen. Dat de man die ze voor de tweede maal heeft getrouwd ook zich staande kan houden en zelfs het kind van een ander bereid is op te voeden.

Mooie roman, hoe schrijnen het verhaal af en toe ook is. Het doet je realiseren dat rassendiscrimanatie echt niet oke is en ook niet mag voorkomen. Gelukkig zie je de kentering in het verhaal ook doorschemeren.

Na haar huwelijk blijft Libel boekbezorgster. Ze vindt het belangrijk om anderen kennis te laten maken met boeken en hun de kennis die ze daaruit kunnen opdoen wil ze hun niet onthouden. Daarbij wil ze ook haar dochter leren lezen door haar al vroeg met boeken kennis te laten maken.

De cover is zeer mooi en doet eer aan het verhaal.

Meer recensies van Monique