Een bijzonder mooi verhaal
Wat een bijzonder verhaal.
Dit boek neemt je mee naar der jaren 70 in een plaatsje in Japan.
Het boek doet aan alsof het al lang geleden is geschreven, maar werd pas gepubliceerd in 2023.
Een heel sfeervol verhaal, vertelt door de ogen van de 12 jarige Tomoko, die een jaar bij haar familie in Ashya door brengt en haar dagen beschrijft die zij in het wonderlijke huis van haar oom en tante door brengt en de dingen die zij er mee maakt.
Ik vond dit een heel fijn boek om te lezen, en waande me in een wereld waar alles rustig en kalm verloopt en heb enorm van dit boek genoten.
Ja het overlijden van Tomoko's vader, gaat haar moeder een opleiding volgen in Tokyo.
Tijdens het jaar dat zij van huis is, verhuist de 12 jarige Tomoko voor een jaar naar haar familie in Ashya.
Van het flatje waar zij met haar ouders woonde, komt zij nu in een groot vrijstaand huis terecht, waar Tomoko zich verwonderd aan alles in en rond het huis.
Oom is directeur van de " Fressy" fabriek die een Japanse frisdrank produceert.
En in het huis van oom wonen ook nog mevrouw Yoneda en de Duitse oma Rosa wiens levens met elkaar vervlochten zijn.
In de tuin van het huis heeft ooit een mini dierentuin gevestigd, waar het oude mini nijlpaard Potchiko het enige nog in leven zijnde dier is overgebleven.
Mina, het jongere en ziekelijke nichtje van Tomoko gaat iedere dag op de rug van het nijlpaard naar school.
Er doen zich allerlei gebeurtenissen voor gedurende het jaar en Tomoko en Mina raken erg aan elkaar gehecht.
Samen beleven zij kleine gebeurtenissen die evengoed impact op de meisjes hebben.
Maar Tomoko doet ook kleine ontdekkingen in het huishouden.
Zo heeft oma Rosa akelige dingen meegemaakt toen zij nog jong was en in Duitsland woonde, en is oom wel erg vaak van huis weg