Over losbreken uit een christelijke bubbel

Morgan Imogen Morgan Imogen
5 mrt 2025

Wat een mooi en bijzonder verhaal!
Voor mensen met een evangelische kerk achtergrond zullen er veel herkenbare situaties in dit boek voor komen, net als teksten uit psalmen en opwekkings liedjes.
Is dit een christelijk boek?
Dat denk ik niet.
Het geeft wel een inkijkje van het leven in de christelijke bubbel, waarin het jonge meisje Judith is opgegroeid.
En er komen veel teksten uit de bijbel in het boek voor.
Maar het is vooral een coming of age boek waarin Judith op zoek gaat naar wie zij is. Niet alleen in het beschermde christelijke wereldje dat vooral haar referentie kader is, maar ook de wereld daarbuiten.
Ook komt in het boek Judiths worsteling met haar psychische problemen naar voren.
Ik vond het een erg goed geschreven boek, voor iemand die niet in een christelijke bubbel is opgegroeid weet de schrijfster dit verhaal heel treffend neer te zetten.

Judith woont samen met haar moeder in een kleine flatwoning die zij middels de kerk hebben verkregen.
Judiths moeder is als jonge vrouw door de kerk opgevangen toen zij zwanger van huis is weggelopen; en sindsdien draait alles in haar leven in God en de kerk.
En daardoor kent Judith niet anders dan die christelijke bubbel.
Want ook haar school is een christelijke school waar alles om de bijbel en God draait.
Alles wat werelds is, is slecht en komt van de duivel. Dus mag Judith bepaalde boeken niet lezen en is popmuziek ook van de duivel.
Gelukkig is haar beste vriendin Lottie net zo gelovig, en hoeven zij geen invloeden van buitenaf te vrezen.
Tot Judith op straat een meisje van haar leeftijd ontmoet, die het tegenovergestelde is van wat Judith altijd heeft gekend.
Toch heeft ze direct een klik met Dorian, en ontstaat er een hechte vriendschap.
Maar die is moeilijk te combineren met het leven dat Judith altijd gekend heeft een regelmatig vindt er een innerlijke strijd in Judith plaats tussen haar vertrouwde wereld zoals ze die altijd heeft gekend, en iets totaal nieuws.
Het ene moment geniet Judith van het samenzijn met Dorian en de wereld waar zij haar mee laat kennis maken.
Het andere moment heeft zij het gevoel verleid te worden door het kwaad waar zij zich in alle hevigheid tegen moet verzetten.
Maar Dorian laat zich niet zomaar afwijzen

Meer recensies van Morgan Imogen