Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

spannend verhaal met gevoelig onderwerp

Nanesa 03 maart 2021 Auteur
Nanesa leest

De vloek van Azgal. De apocalyps riders, deel 1. Van Martine Pauwels
Uitgeverij: uitgave in eigen beheer
Beoordeling: goed

Cover

De cover geeft duidelijk weer waar het verhaal over gaat. Al in het eerste hoofdstuk wordt dat duidelijk. Leuk gedaan.

Korte inhoud/achterflap

Antwerpen, april 2014. Een residentieel woonblok wordt gedomineerd door een advocaat met godsdienstwaanzin. Zijn dochter Sandy kijkt met angst uit naar haar achttiende verjaardag. Zal ze die wel overleven? Sinds haar vader weet dat ze contact heeft met haar wulpse buurmeisje Nicole, treedt hij nog strenger op en schuwt hierbij geen fysiek geweld. De zaak escaleert helemaal als er onder haar een langharige jongeman met een motor komt wonen. Meteen is ze onder de indruk van de mysterieuze Brad en zijn entourage. Zonder het zelf te beseffen, is Sandy de spil in een groter geheel. Haar keuzes kunnen verstrekkende gevolgen hebben.

Over de auteur

Martine is schrijfster en blogster en geeft haar verhalen uit in eigen beheer. Het voornaamste genre waar ze in schrijft is Young Adult en Fantasy. Ondertussen evolueert haar genre ook naar historische fictie en Dark Fantasy. Haar verhalen ‘Achter maskers’ en ‘de duivelsmissie’ waren finalisten in Sweekstars2017. Op dit moment schrijft ze meer onder haar pseudoniem M.G. Crow dan onder haar eigen naam Martine Pauwels. Martine publiceert ook de ruwe versies van haar verhalen op Sweek en Yoors.

Spanning/opbouw/schrijfstijl

Het verhaal begint rustig aan. Op een aangenaam tempo maak je kennis met de hoofdpersonages uit het boek die telkens mooi uitgewerkt zijn. Onmiddellijk hangt er al een bepaalde gemoedelijke en tegelijk onheilspellende sfeer over het verhaal. Die sfeer blijft gedurende het gehele verhaal behouden. Martine schrijft het verhaal vanuit de derde persoon (hij/zij) waardoor je het verhaal vanuit alle perspectieven van de personages duidelijk meebeleeft. Er komen wel behoorlijk wat personages voor in het verhaal. Dat die personages erg op elkaar gelijken, blijkt nadien bewust gedaan te zijn.
Wat ik soms een beetje miste, was een vlotte schrijfstijl in de zinnen. Het stoorde op zich niet, al zou het verhaal nog vlotter lezen, moesten de zinnen vlotter in elkaar overlopen.


Eigen gevoel/leeservaring
Bij Sandy en Nicole krijg ik onmiddellijk een flashback naar mijn middelbare schooljaren, die strijd om erbij te willen horen en het feit dat dat voor niet voor iedereen zo gemakkelijk is. De meisjes komen eerst over als gewone tieners met gewone tienerzorgen. Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk dat ze allesbehalve gewone tieners zijn en dat ze zelf niet beseffen dat ze een deel zijn van een groter geheel.
Door de duidelijke beschrijving van de hoofdpersonages kan ik hen goed voor de geest halen als ik aan het lezen ben. Net zoals de mannen met lange haren en tatoeages, die meestal vooral omwille van hun uiterlijk afgekeurd worden, maar eigenlijk de goedheid zelve zijn. Op een bepaald moment zat ik in de knoop met de vele verschillende personages. Hoewel ze allemaal hun eigen karakters hebben, die duidelijk uitgeschreven zijn, had ik het daar even moeilijk. Nadien werd het me steeds duidelijker waarom ze zo moeilijk uit elkaar te houden zijn en werd ik steeds nieuwsgieriger naar elk van hen. Het duistere kantje van het verhaal blijft gedurende het verhaal steeds op de achtergrond sluimeren, tot het stilaan meer en meer naar voren treedt. Op dat moment wordt ook duidelijk wat er precies aan de hand is. Voor sommige personages blijkt dat desastreuze gevolgen te hebben. Voor anderen net enkel positieve. Verder wil ik hier niet te veel neerschrijven, want ik ben bang dat ik dan te veel zal verklappen van het eigenlijke verhaal.
Dit boek leest vlot, aangenaam en is met gevoelige pen neergeschreven. Martine zal veel mensen weten te raken met het gevoelige onderwerp van waaruit het verhaal vertrekt. Het duistere kantje zal vooral degenen aanspreken die hier ook interesse in hebben.
Zeker een aangenaam boek. Ik ben dan ook benieuwd naar het vervolg: Levend vuur.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Nanesa

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.