Dilemma

Nel Crea Nel Crea
14 mrt 2024

“ De typiste “ geschreven door Lody van de kamp

De tweede wereldoorlog is volop bezig en de verschikkingen ervan worden steeds meer zichtbaarder en voelbaarder.
De Joodse Lien de Vries werkt bij het bevolkingsregister en heeft het daar goed naar haar zin. Het wordt de bedrijven verboden om nog Joodse mensen in dienst te hebben en zij wordt daarom ontslagen. Doordat haar man kort geleden is overleden is Lien kostwinner voor haar dochtertje en zoontje en moet zij wel werken om eten op de plank te hebben.
Dan vindt zij een baan bij de Joodse Raad in Amsterdam, hoewel niet direct haar keuze neemt zij met tegenzin deze baan aan om haar gezin te onderhouden.
Zij typt dagelijks brieven die bestemd zijn voor de Joodse abonnees dit in opdracht van de Nazi’s
Dan komt zij totaal ongewild in het verzet terecht, blij om wat te betekenen maar ook heel bang voor de gevolgen voor haar zelf en de familie. Zij beleeft angstige tijden en het hele gezin lijdt daaronder, ook haar omgeving heeft heel veel moeite met het feit dat zij werkt voor de Nazi’s Haar dilemma’s zijn levensgroot en wie of wat gaat het winnen, haar moederhart of het verstand. Wat een moeilijke en dappere beslissingen moet Lien gaan nemen om zichtzelf recht in de ogen te kunnen blijven kijken,
en kan je dit wel van een mensen vragen.

Het boek vertelt een stukje geschiedenis over de tweede wereldoorlog en wat er de Joodse bevolking is aangedaan.
Het leest snel met mooie personages en het doet wel wat met je.
Het boek is voor mij niet echt af, ik had graag gelezen hoe het met de kinderen en Lien verder is afgelopen. Hoewel je sommige situaties wel kan bedenken mis ik toch het einde.

Meer recensies van Nel Crea