Alleen maar liefde voor dit verhaal!
Na het lezen van De Gifmengster moest ik gewoon verder met Hart van het Beest. Ook al is Astoris een serie, deze boeken kun je prima los van elkaar lezen.
Dit keer was ik een beetje voorbereid op de intensiteit van de boeken van Emma Anna, maar toch wist ook dit verhaal me vanaf het begin weer te raken. Het is een combinatie van de rauwe, oprechte schrijfstijl, de tijd waarin het verhaal zich afspeelt en de personages die tot leven komen die mij zo raakt. In Hart van het Beest leren we Emily kennen. Een sterke, jonge vrouw die vol hartstocht strijdt voor onafhankelijkheid. De rol van de vrouw in de maatschappij staat in dit boek centraal en wordt op een perfecte manier beschreven. Net als Anne in De Gifmengster, is ook Emily een personage dat zo beeldend wordt neergezet dat ze een onderdeel van je leven gaat uitmaken. Het onrecht wat haar wordt aangedaan, is zo schrijnend dat het me echt aangreep en dikwijls moest ik een dikke brok wegslikken.
Hart van het Beest is gebaseerd op het sprookje Belle en het Beest en het concept van het verhaal wordt op de meest ontroerende, rauwste, oprechtste en puurste vorm geschetst. Dit verhaal is zoveel meer dan het hele schoonheid zit van binnen-moraal. Het gaat om het hebben van een stem in een wereld waarin vrouwen geen stem mogen hebben. Het gaat om gelijkheid in het huwelijk en kiezen voor ware liefde. Met Berkley (het beest) weet Emma Anna een personage te creëren dat je nooit meer zult vergeten en die je voor altijd in je hart zult sluiten.
Ook dit keer weer was ik onder de indruk van de gedetailleerdheid die ervoor zorgde dat het me geen enkele moeite kostte me in die tijd te wanen. Alles wordt zodanig beschreven dat je het voor je ziet, van kleding tot plekken tot gebruiksvoorwerpen. Wat ik ook zo mooi vind aan de boeken van Emma Anna, is dat niets mooier wordt gemaakt dan het is. Mensen maken fouten, belanden in gênante situaties en hebben gedachten of gevoelens waar ze zich eigenlijk voor schamen. Het benoemen en stilstaan van dit soort momenten, maakt deze verhalen nog zoveel mooier en realistischer.
Ook al kun je de twee boeken uit deze serie los van elkaar lezen, toch raad ik iedereen aan om met De Gifmengster te beginnen en dan Hart van het Beest te lezen. Het voegt naar mijn mening zoveel meer toe als je al bekend bent met de personages uit eerstgenoemd boek. Het voelt een beetje als een weerzien met oude vrienden.
Wederom heeft Emma Anna een meesterwerk neergezet dat mij qua verhaal ontzettend heeft ontroerd. Ik heb intens genoten van Emily en Berkley!