Een ontzettend belangrijk boek!

Nienke Nienke
20 mrt 2024

Ik heb het originele boek niet gelezen, maar door deze graphic novel wil ik dat nu wel.

We volgen het verhaal van Dita, hoe zij als 14 jarige wordt opgepakt door de Duitsers en naar verschillende kampen wordt vervoerd. Daar waar ze het langst zit, Auschwitz, draait het verhaal om. Ze wordt hier de bibliothecaresse, omdat ze gek is op lezen. Een uiterst gevaarlijk beroep, aangezien boeken verboden zijn.

De illustraties zijn prachtig weergegeven en tonen de gruwelheden. Wanneer er momenten van hoop zijn, zijn de illustraties lichter en kleurrijker, en wanneer de daden en mensen te afschuwelijk voor woorden zijn, worden de illustraties donkerder. Zelfs Josef Mengele is verschrikkelijk neergezet, precies zoals we hem kennen.

Het is interessant om meer te lezen over dit familiekamp van Auschwitz. Ik wist er al wel het een en ander over, maar dit boek schijnt er weer een nieuw licht op. Zelfs op het einde wordt er meer over verteld en dat vond ik erg prettig.

Het boek leest erg snel, en ook al had ik soms het idee dat het iets te snel ging, ben ik nu toch wel van mening dat het goed zo is. We worden er als lezer van een afstandje wel mee geconfronteerd, maar het blijft acceptabel voor kinderen. Het geweld en de horror worden niet gebagatelliseerd, maar het wordt toegankelijk gerepresenteerd.

Een ontzettende aanrader om dit boek te lezen. Het is emotioneel, hoopvol, gruwelijk en krachtig. Ik heb op bepaalde momenten mijn tranen de vrije loop laten gaan om alle mensen die we zijn verloren. Het is zo ontzettend belangrijk dat zulke boeken uitgegeven worden en dat het verhaal van de slachtoffers en de overlevenden verteld blijft worden. Op dat we nooit mogen vergeten.

Bedankt uitgeverij De Fontein voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke mening.

Meer recensies van Nienke