Helaas niet voor mij.

Nienke 22 oktober 2025
Wanneer Lily komt te overlijden na haar gevecht met kanker, komt ze in het hiernamaals terecht. Alles waar ze ooit van kon dromen is hier. Fae, Goden, andere zielen en rust. Toch blijft ze iets missen. Ze zoekt uitdaging, een baan, en komt zo bij de Hel terecht. Een plek die haar blijft intrigeren. Hier komt ze erachter dat de demonen zielen begeleiden naar de Hel. Echter hebben de demonen hulp nodig en Lily is daar de perfecte kandidaat voor met haar jarenlange ervaring in de klantenservice.

Oh, wat las ik veel goede recensies over dit boek! Ik was zo ontzettend benieuwd. De achterflap intrigeerde mij enorm en ik dacht echt: dit past in mijn straatje. Ik heb zelf ook een aantal jaar bij een klantenservice gewerkt, dus ik weet de verhalen. Sommigen zijn legendarisch.

Het boek leest erg jeugdig en de schrijfstijl lag mij niet. Dit boek telt 800 bladzijden en ik had verwacht dat er dan ook veel zou gebeuren en helaas gebeurde dat niet. Ik vond het op bepaalde momenten vrij saai en daar baalde ik echt van. Telkens had ik het idee: wanneer gaat er iets gebeuren? En ik begrijp dat dit als cozy ervaren kan worden, maar toch miste ik gewoon iets van actie, iets van een plot. Nu kabbelde het te veel voort.

Wat ik wel wil benoemen en als positief ervaar, zijn de gevoelige onderwerpen. Ik vond bijvoorbeeld de found family trope erg mooi gedaan en ook het ongewenst kinderloos zijn werd goed besproken. Ik heb dit in weinig boeken gelezen en vond het sterk van Lynn om dit onderwerp in het verhaal te verwerken. Er wordt nog te weinig over gepraat, dus dit is een mooie eerste stap op dat gebied.

Helaas kan ik het niet mooier maken. Ik vond de personages te jong overkomen en vrij eendimensionaal. Ze waren eigenlijk perfect; alles klopte, ze wisten alles, deden alles volgens het boekje en dat werd voorspelbaar. Ze voelden te gemaakt aan. Ik had wat meer diepgang willen zien op dat gebied. Nu kwamen de personages voor mijn gevoel vrij belerend over.

Het verhaal leest als een fanfiction, maar dan niet de goeie variant. Ik begrijp dat de TikTok-serie een hit was, maar helaas werkte het niet in boekvorm. Het was veel zinloos geklets, weinig informatie op het gebied van de hellpdesk en de wereld, en situaties die grappig moesten zijn, vond ik ongemakkelijk overkomen.

Helaas was dit boek niet voor mij. Dat vind ik enorm jammer en baal ik van.

2,5 sterren.

Enorm bedankt voor dit recensie-exemplaar in ruil voor een eerlijke mening, uitgeverij Zomer & Keuning!

Meer recensies van Nienke

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.