My Final Breath
Mijn review over dit boek "My Final Breath" van Paige Dearth. Voor de duidelijkheid het is een Engelstalig boek!
Paige is zelf in haar kinderjaren ook slachtoffer van kindermishandeling geweest en zij schrijft nu boeken over allerlei vormen van misbruik om een bewustwording te creëren. Alleen daarom al krijgt deze auteur een overtuigende 5 van de vijf sterren als waardering. Uit alles is het voor mij invoelbaar dat deze auteur zelf ook geen veilige jeugd heeft gekend......
Het boek begint met een boodschap van de auteur Paige Dearth. Zij geeft uitleg dat Münchhausen by Proxy de meest verborgen vorm van kindermishandeling is. En ik vind zelf dat zij dit heel duidelijk weergeeft in het verhaal naar het slachtoffer toe. De verwarring, het niet kunnen en willen geloven dat een eigen moeder hiertoe in staat is. Het boek heeft me echt enorm ontroerd, zeker naarmate ik steeds verder las en zag wat het stuk bewustwording of liever gezegd de bittere waarheid met de hoofdpersonage Molly deed. Niet alles is wat het lijkt. Hoe artsen, de vader, de omgeving en bovenal het slachtoffer zelf om de tuin geleid worden door de manipulaties en leugens van de moeder. Als overlever weet ik hoe moeilijk het is om deze vorm van misbruik te kunnen bevatten.
Zelf vind ik het nooit fijn om teveel spoilers weg te geven maar om mijn mening over dit boek te geven, zal het hier en daar, beknopt, wel nodig zijn. Het boek gaat over een jong meisje Molly is haar naam en zij is 12 jaar. Zij is, zoals de titel al doet verklappen, in de laatste fase van haar leven. Zij komt te overlijden door de gevolgen van Münchhausen by Proxy. Molly ontdekt pas na haar dood de bittere waarheid over wat haar is overkomen. Hoewel het boek vanuit het perspectief niet geheel realistisch is, de beleving vanuit het leven na de dood, neerkijkend op wat er gebeurde in de wereld waarin Molly ooit leefde, geeft het een heel realistische kijk op hoever deze ernstige vorm van kindermishandeling kan gaan en vooral wat dat met je doet. Vooral omdat zij geholpen wordt door Gwen een jong meisje van 14 ook overleden. Haar geschiedenis over de oorzaak van haar dood heeft zoveel gelijkenissen met Molly. Heel ontroerend.
Het ondenkbare wordt ontdekt en wat doet dit met je als slachtoffer van Münchhausen by Proxy? Al is dit geen waargebeurd verhaal, het komt absoluut voor dat kinderen vergiftigd worden en zelfs komen te overlijden. Op dat vlak vind ik het heel realistisch geschreven.
Ik zou graag een waarschuwing willen geven voor de mensen die soortgelijke ervaringen hebben meegemaakt: het kan confronterend zijn en tegelijkertijd denk ik dat het boek ook veel (h)erkenning zal geven. Ik denk dat het boek voor de hulpverleners zeker een stuk bewustwording zal opleveren. Daarom vind ik het een heel goed boek. Ik heb echt een behoorlijke zakdoek nodig gehad omdat met name de rol van vader en het jonge zusje mij enorm heeft geraakt.
Er zitten een aantal stukken in het verhaal, met name op het eind wat er met de moeder gaat gebeuren, die in mijn beleving iets over de top zijn. Maar ik vind 4 van de 5 sterren te weinig qua waardering dus besluit ik om het boek een overtuigende 5 sterren te geven.
Liefs Nina