Zet je aan het denken

Penny leest Penny leest
13 mrt 2021

Je volgt Ella: taxichauffeur en mantelzorger voor haar zus. Ze leeft in afzondering uit eigen protest vanwege de huidige Big Brother-maatschappij. Vanuit de auto volgt ze Rick, waar ze krampachtig aan vasthoudt nadat hun relatie is verbroken. De vraag blijft, is een wereld waarin je de illusie hebt van verbondenheid, beter dan de werkelijke eenzaamheid?

Het personage Ella is wat vreemd. Je volgt haar gedachten en haar leven als mantelzorger en taxichauffeur. Zo leer je bijzondere types kennen die zij in de auto krijgt en stapt er toch elke keer een leven in haar auto die ze niet kent, maar toch voelt en meebeleeft. Dit is erg mooi, maar voelt ook erg eenzaam én dat laatste komt bij je binnen.

De voelbare eenzaamheid, blijf je ervaren in Buiten is normaal. Je leert Ella kennen samen met de schijnwereld die ze voor zichzelf opzet. Zo leeft ze via anderen, om zelf aan de maatschappij te ontsnappen, waarin ze niet wil leven. Ze heeft zo’n bijzondere kijk op het leven en de wereld van nu. Dat Natalie Koch je daadwerkelijk aan het denken zet.

Het verhaal beperkt zich wel tot Ella en haar visie op het leven, dat is prachtig, maar heeft ook beperkingen. Zo zie je alles vanuit haar perfectief, maar leer je de andere personages erg gekleurd kennen. De woorden en zinnen komen niet altijd even goed binnen en de schrijfstijl is af en toe wat langdradig en complex.

Buiten is de wereld normaal is een heftig verhaal vanuit een personage die zich probeert af te sluiten van de wereld waarin we nu leven. De boodschap is prachtig, maar de schrijfstijl zorgt ervoor dat het verhaal niet helemaal bij je binnenkomt. Een bijzonder personage met een andere kijk op onze maatschappij laat je nadenken over de wereld waarin wij leven. Buiten is de wereld normaal bevat wat herkenning, maar de visie van Ella geeft stof tot nadenken.

Meer recensies van Penny leest