Meer dan 4,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Mooi met een heftig thema

Penny leest 26 mei 2023
Ik pakte zelf Hotel Happiness als luchtige feelgood en tussendoortje, maar als je het beeld hebt dat dit boek een rustige versnapering is, dan heb je het mis. Vrij snel kom je erachter dat het verhaal een enorm heftig thema bevat: verlies.

De schrijstijl van Floortje Sanders is positief en met een knipoog. Het leest gemakkelijk weg en ze heeft iets magisch waardoor je aan de pagina's vastgeplat blijft zitten. Het verhaal begint met Lana die met de trein vertreokken is zonder haar vriend Julien iets te laten weten. Maar ja, waarom zou ze ook? Hij is vreemdgegaan. In de trein van Frankrijk naar Nederland zit een vervelend nieuwsgierige Amsterdamse in de trein. Je kent ze wel, net wat te lang praten en teveel over je willen weten. Iets wat ze net niet kan gebruiken. Maar toch ontstaat er een gezellig gesprek tussen de oude vrouw en Lana en de vrouw geeft haar adres. Lana gaat in Amsterdam aan de slag bij het Hotel Happiness om het leven in Frankrijk te ontvluchten en leert daar Omar uit Dubai kennen, maar ze heeft het grote verdiet dat ze al die tijd bij zich draagt nog geen plek kunnen geven. En kan ze eigenlijk wel zonder Julien?

Je leest het verhaal vanuit meerdere personages, zo weet je hoe Julien en Lana over elkaar denken en leer je ze ook door en door kennen. Dat is erg goed beschreven en de emoties zijn voelbaar. Samen dragen ze een afschuwelijk gemis met zich mee waar je steeds meer achterkomt. Allebei zijn ze hier op hun eigen manier mee omgegaan. Julien door zijn gevoel te verstoppen en vreemd te gaan en Lana voelt zich vreselijk ongelukkig en is niet alleen gevlucht voor Julien maa ook voor zichzelf.

Er is toch behoorlijk veel positiviteit te vinden in Hotel Happiness, want Lana is een warm personages én ze is ook ontzettend klunzig. Zo moet je af en toe echt lachen om haar ongemakkelijke momenten. De liefde spat van het boek af. Een warm gevoel krijg je doordat Lana zoveel mensen om zich heen weet te verzamelen en dat het voelt als een grote familie die voor haar klaar staat en dat terwijl ze elkaar nog maar zo kort kennen.

Hotel Happiness is niet zomaar een gemakkelijk tussendoortje, maar heeft emotie. Lana en Julien moeten allebei omgaan met een groot gemis en doen dit op hun eigen manier, dat inzicht én hoe anders iemand met een trauma kan omgaan, is zo vol kracht beschreven. Precies dat is de kracht van Happiness hotel: een heftig thema, maar tot luchtig verteld en twee menselijke personges die op hun eigen manier de kracht terug vinden om weer te gaan leven.

4⭐

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Penny leest

Gesponsord

Een ijzingwekkend en uiterst actueel vervolg in de succesvolle Millennium-serie, geschreven door de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.

Een berger ontdekt in een scheepswrak het stoffelijk overschot van een duiker. Het onderzoek van rechercheur Liewe Cupido leidt naar een duikclub op Terschelling. Een duistere zaak.

Op welk moment zet je de regels opzij? De nieuwe beklemmend spannende thriller van Marion Pauw. Een vriendengroep is fantastisch. Tot die zich tegen je keert.

De nieuwe Nicci French. Een bloedstollend spannende thriller waarin oude en nieuwe politiezaken verstrengeld raken.

Een actuele thriller over Vladimir Poetins dochter. Hoever reiken de ambities van Poetin? Richt hij zijn vizier op de rest van Europa? En welke rol speelt zijn dochter Maria Poetina?

Bloedmaan, de bloedstollend spannende nieuwe bestseller van Jo Nesbø. Harry Hole is terug en moet in een race tegen de klok een seriemoordenaar ontmaskeren

In deze nieuwe spionagethriller komt de Repair Club onder leiding van Johan Antink samen voor een nieuwe zaak. De timer tikt genadeloos door en voor hij op nul staat, moet de moordenaar bekend zijn.

De baas van een Zweeds mijnbouwbedrijf wordt op gruwelijke wijze vermoord. Een jonge blinde vrouw besmeurd met bloed wordt als getuige in een kast gevonden. Wat is er echt gebeurd in het zomerhuis? 

Nieuwe thriller van de Gouden Strop-winnaar van 2021! Een doodgewone nieuwbouwwijk in Nederland. Daar gebeuren geen rare dingen. Toch?

Er gebeuren mysterieuze dingen in en rond de villa van Lynn en haar man, sterrenkok Camiel. Wie houdt zich anders voor in deze bloedstollende nieuwe thriller van Esther Verhoef?

'Mia zou een liefdesverhaal krijgen en dat had ik ook geschreven, maar het voelde niet helemaal oké. Dat was niet haar toekomst.' - Lees het interview met Samuel Bjørk en maak kans op het boek!