Mooie delen en een heel bijzonder perspectief
Alice Lee komt aan in New York met 600 dollar op zak en is op zoek naar een nieuwe start. Een maand later vindt Ruby Jones - die ook naar New York is gekomen om een nieuw leven te starten - haar lichaam bij de Hudson. Ruby raakt compleet geobsedeerd door deze jonge vrouw waarvan niemand weet wie ze is en zet alles op alles om te ontdekken wie Alice was.
Je volgt Ruby en Alice, beide in hun eigen hoofdstukken. Toch is er iets vreemds aan dit verhaal, want Alice volg je uit haar eigen perspectief, maar ze vertelt ook Ruby’s verhaal. En dat terwijl zij zelf niet meer leeft. Dit is bijzonder aan Voordat je wist wie ik was, maar het is ook erg verwarrend. Mooi is dat het slachtoffer - Alice - in dit geval echt een stem krijgt, ook na haar dood. Ze vertelt wat ze heeft meegemaakt en stuurt Ruby met haar gedachten. Naast dat het een bijzonder perspectief is, is het ook wat vreemd. Zo krijg je een wat afstandelijk gevoel over Ruby, omdat je het verhaal niet beleeft vanuit haar. Ook geeft Alice informatie uit haar eigen leven, in de hoofdstukken die over Ruby gaan.
De overlap van de levens van Ruby en Alice zijn goed neergezet. Ondanks hun leeftijdsverschil - Alice is 18 en Ruby 36 - hebben ze beide het gevoel van eenzaamheid en dat is sterk voelbaar in het hele verhaal. Ook geweld tegen vrouwen komt aan bod en hoe mannen zoveel disrespect kunnen hebben naar vrouwen toe. Dit is zelfs best heftig om te lezen en maakt je af en toe kwaad omdat het zo onrechtvaardig is.
De zoektocht van Ruby is krachtig: vooral haar doorzettingsvermogen om te vinden wie de moordenaar is van Alice. Ze is hele dagen met het jonge meisje bezig. De ontknoping is daarom vooral heel sterk, want je leert wie de moordenaar is, maar je ziet ook vanuit Alice perspectief wat er gebeurd is en wat er niet had hoeven gebeuren.
Voordat je wist wie ik was heeft veel mooie delen en een heel bijzonder perspectief, toch krijg je vooral een band met Alice. Soms zijn er delen die wat minder interessant zijn om te lezen en kabbelt het verhaal wat voort. Ook de bewoordingen richting vrouwen zijn vrij heftig. Krachtig is dat in dit boek ook het slachtoffer nog na haar dood door leeft.
3,5 ster