Blijf hopen, want hoop sterft het laatst.
Veel mensen vragen zich de prijs niet af die zij gaan betalen over de stap die zij gaan zetten.
Dat gold ook voor Anne. Er zat voor haar niets anders op dan te vertrekken. En dat na tweeëntwintig jaar huwelijk. Gelukkig kon zij terecht in een vakantiebungalow van vrienden. Haar man Chris en de kinderen Marieke, Bart, Guus en Femke liet zij achter. Om toch een gesprek te hebben met de kinderen besloot zij om even naar huis terug te keren. Het werd een moeilijk gesprek. Ook het gesprek dat zij in de avond met haar man had verliep niet soepel. Maar dat was, gelet op het karakter van Chris, te verwachten. Anna kreeg van Chris te horen dat zij niemand was en nog steeds niemand is. En dat zij met niets is gekomen en met niets zal vertrekken. “Ik ben verliefd”, had Anna nog tegen Chris gezegd. Chris kon zich daarbij niets voorstellen. “Wie wordt er nou op jou verliefd?”, antwoordde hij.
Het was Ruud Koopman op wie Anna verliefd geworden was. Het contact ontstond nadat Ruud met de trekhaak van zijn auto, de auto van Anna had geraakt. Keurig had hij dat gemeld door een briefje achter de ruitenwisser van haar auto te doen. Tijdens de schadeafwikkeling kregen zij contact en ontstond er een band. Ruud gaf Anna weer het gevoel een vrouw te zijn. Dit in tegenstelling tot Chris. Immers, voor hem was zij maar een huishoudster.
Anna mocht nog een tijd in de bungalow blijven wonen, maar besloot op enig moment toch bij Ruud in te trekken. Hoewel beiden het naar hun zin hadden, dacht Anne aan de keer dat zij Chris hoorde zeggen: ”Ik en de kinderen zullen een vijandig blok tegen je vormen en je zult moederziel alleen zijn”. Wanneer gesprekken met de kinderen op niets uitliepen kwam de laatste zin tot verdriet van Anne uit.
Aanvankelijk had Anne, zelf gereformeerd opgevoed, moeite om met Ruud over het bestaan van God te praten. Ruud was een atheïst in hart en nieren. Toen hij in zijn functie als oorlogscorrespondent uitgezonden was had hij te veel meegemaakt om nog in een God te kunnen geloven. Zijn argumenten over het niet bestaan van een God sloegen als wortels bij Anne aan. Zou er een dag komen dat zij haar geloof aan de wilgen zou hangen, vroeg zij zich af?
BEVROREN TIJD werd geschreven door CARL SLOTBOOM.
De eerste druk is in februari 2022 uitgegeven bij Iskander-uitgevers te Oudendijk.
Het personage van Chris wordt zo goed weergegeven dat je snapt dat Anna hem heeft verlaten. Het verhaal is met korte vlotte, soms mooie, zinnen geschreven. Met goede intermenselijke dialogen. De hoofdstukken verhalen de ene keer het heden en dan weer het verleden. Regelmatig schakelen dus.