Bij elkaar gebracht door het lot.

Peter Marks 25 augustus 2025
Het is april 1820, wanneer Ann Waite op het witte zandstrand van Algoa Bay stond en een baby hoorde huilen. Zelfs krijsen, alsof het om hulp riep. Met veel moeite en inspanning kwam Ann bij een boot van waaruit zij het geluid meende te horen. In de boot zag zij drie mensen. Een vrouw, een man en een baby. De vrouw, met een door de zon verbrande huid, lag er vredig bij. Zij was dood. Van de man was de rechterhelft van zijn gezicht verbrand. Tussen hen lag een baby. Het was een jongentje. Ann pakte het kind en gaf hem de borst. Zij had melk voor een kind dat zij niet lang bij zich mocht hebben. Onverwacht werd Ann aangesproken door de man in de boot. Gevraagd naar zijn naam zei de man Ralph Courtney te heten. Nee, de dame in de boot was niet zijn vrouw. Hoewel het duidelijk was dat de man hulp nodig had vertelde hij niet te kunnen blijven. Of Ann voor het kind, dat Harry heette, wilde zorgen vroeg Ralph. De man strompelde weg en was verdwenen. Met goedvinden van haar man Frank ontfermde Ann zich over de jongen. Haar leven met Harry in Zuid Afrika ging niet zonder slag of stoot. Een natuurramp in hun leefgebied Paradise Valley overleefde Frank niet. Dus stond zij er alleen voor. Tot dat moment. Het toeval wilde dat Ann na jaren Ralph in een winkel in Port Elisabeth ontmoette. Op dat moment wist zij nog niet dat zij met Ralph een bloedstollend avontuur zou gaan beleven.

KRIJGER werd geschreven door WILBUR SMITH met Tom Harper en in 2024 uitgegeven bij Xander Uitgevers BV, Haarlem. Het betreft een geweldig goed en beeldend geschreven avonturenroman. Ongetwijfeld is dat mede te danken aan de vertaling door Marieke Buijs. Het is alsof je naar een film kijkt. De opgebouwde spanning is soms te snijden. De beschreven landschappen bestaan echt. Al met al een verhaal dat zijn weerga niet kent.

Het verbaasde mij dat er sinds het overlijden van Wilbur Smith in 2021 nog steeds boeken uitkomen. Met die vraag werd ik op mijn wenken bediend. Het antwoord staat in het boek en luidt: “Dit boek is, net als alle boeken die sinds zijn overlijden in 2021 zijn uitgegeven, voortgekomen uit een onvoltooid werk van de hand van Wilbur Smith. Het is afgemaakt door Tom Harper, die door Wilbur zelf is uitgekozen om te helpen een verhaalbrug te slaan tussen Blauwe horizon en Het goud van Natal in de beroemde reeks over de familie Courtney.
Wilbur en Tom hebben aan opzetten gewerkt die voldeden aan Wilburs hoge standaard. Wilburs vrouw Mokhiniso Smith, zijn sinds jaar en dag literair agent Kevin Conroy Scott en de eigen redacteur van het Wilbur Smith Estate James Woodhouse hebben onvermoeibaar met Tom samengewerkt om ervoor te zorgen dat Wilburs visie ondanks zijn afwezigheid werd waargemaakt”.

Meer recensies van Peter Marks