Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Over corruptie, wantrouwen en macht.

Peter Marks 26 februari 2020
Hoewel ongebruikelijk, wordt Eugène Hamer, als adviseur bij Defensie ontboden om de politie te helpen bij een gepleegd misdrijf of eigenlijk twee misdrijven. In een woning aan de Apollolaan in Amsterdam blijkt een hoge leger officier, die bij de commando’s heeft gediend, met zijn vrouw om het leven te zijn gebracht.
Op de plaats delict treft Hamer rechercheur Ivan van der Hoeve aan. Ivan stelt Hamer voor aan Neli Panka. Zij is leider van het onderzoek.

Panka leidt Hamer naar de plaats van het misdrijf. Daar treft Hamer in een kamer
een man die met een touw is opgehangen aan het plafond. Zijn keel is doorgesneden en zijn tong uit zijn mond gesneden. Hamer herkent de man als Kolonel b.d. Donald Westerlaake. In de slaapkamer ligt op het bed een dode vrouw. Het is Aline du Pré. De partner van de Kolonel. In de badkamer ziet Hamer op een planchet bij de spiegel een bloederig voorwerp liggen. Het blijkt de tong te zijn. Daarboven staat op de spiegel in het rood geschreven: “Mij is de wrake”. Volgens Neli leidt dat naar een bijbeltekst. Romeinen 12.
Verborgen in een kast treft de politie een jongen aan. Hij blijkt Petro Ravenich te zijn. Petro is zo getraumatiseerd dat hij niet in staat is om iets te verklaren.

Even later vindt er in een woning aan de Torenlaan in Blaricum een soortgelijk misdrijf plaats. Weer is een man opgehangen, wiens keel was doorgesneden. Op een bed in de slaapkamer ligt een ontkleedde en met tiewraps vastgebonden vrouw. Ook haar keel is doorgesneden. Volgens de modus operandi lijken beide misdrijven door dezelfde dader te zijn begaan. Weer wordt er een bijbel gerelateerde tekst achter gelaten. “Wee hem die valsheid getuigt tegen zijn broeder” Maar wat het nog frappanter maakt is de jongen, die ook hier in de woning werd aangetroffen. De eerste en de tweede jongen lijken met elkaar in verband te staan. Maar welk verband?
Sylvia van Dungen heet deze vermoordde vrouw. Zij was sergeant in het leger. Evenals Westerlaake heeft ook zij deel uitgemaakt van Dutchbat III in Srebrenica.

De politie wordt door de dader of daders uitgedaagd. De moorden lijken op een afrekening. Maar of dat zo is zal vastgesteld moeten worden.

DODENSTOEL, (2019) geschreven door JOHAN ANDERSEN, bevat veel irrelevante tekst. Dat levert veel ruis op en doet afbreuk aan het verhaal. Niet realistisch. Het plot is enigszins voorspelbaar.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Peter Marks

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.