Zeer matig.

Peter Provoost Peter Provoost
28 mrt 2024

Veel mensen zijn dol enthousiast over dit boek, helaas ben ik een uitzondering hierop. Ik heb, op "Het Bloemenmeisje" na, alle boeken van Anya gelezen. Ik snap dat er een bepaalde druk op je staat als je de NS Publieksprijs hebt gewonnen voor het, tevens uitmuntende, boek "De Camino", maar wat mij betreft is de schrijfster met dit boek hierin niet geslaagd. De eerste zeven hoofdstukken zijn ronduit saai, omdat er veel te veel details in voorkomen. Wat dan natuurlijk getuigt van de enorme research die Anya heeft gedaan voor dit boek, maar dat is tegelijkertijd het euvel: het lijkt alsof ze hier zichzelf wil bewijzen, want het is tot op het overdrevene toe. Detail na detail, hoewel goed en begrijpelijk uiteengezet, vullen de eerste hoofdstukken, waardoor ik geen of weinig binding kreeg met de hoofdpersoon. Ook bijna alle onderwerpen die je tegenkomt in het boek zijn vaak dubbel omschreven, dus bijvoorbeeld (deze voorbeelden zijn niet uit het boek) "het afgesleten houten hek" of "de prachtige bloeiende roos". Dit komt bij mij over als bladvulling oftewel: kilometers maken. Ook het woord: Ja! ging me mateloos irriteren, want dat gebruikt de hoofdpersoon teveel. Na hoofdstuk zeven komt er ietwat meer spanning in het boek, maar naar het voorspelbare einde zakt dat weer in. Nee, niet haar beste naar mijn mening. Dat gezegd hebbende: ik vond zelfs haar debuut nog beter dan dit boek. Het was voor mij een enorme tegenvaller, ondanks het actuele thema of misschien juist daardoor. Daar ben ik nog niet uit.
Volgens mij zit er een tamelijke fout in hoofdstuk 35. Wie had dat ook door? Of zit ik gewoon fout ? Ik heb zowel Anya en de uitgever hierop aangeschreven, maar ik krijg geen antwoord. (Hint: iets met tijd.)

Is Niewierra hierdoor een slechte schrijfster?? Zeker niet, want haar andere drie boeken (zeker "Het Dossier") zijn top boeken. Dit boek leek een beetje op de laatste boeken van Coben, die ook kilometers moet maken (waarschijnlijk van zijn uitgever) met het vullen van het boek met veel onnodige details.

Twee uit vijf sterren

Meer recensies van Peter Provoost