Verplichte leesvoer voor jongeren
'Een gemakkelijke prooi' is geschreven door Norman Jansen. Norman is ruim dertig jaar werkzaam voor de Nederlandse overheid en inmiddels een expert op het gebied van mensenhandel en mensensmokkel. Zijn ervaring wilt hij graag delen door boeken te schrijven over dit onderwerp
De prachtige cover is een foto die de vrouw van Norman zelf genomen heeft. Het past perfect bij het verhaal. Het zou een scène in het boek kunnen voorstellen. De trap die oneindig is, er komt geen einde aan de miserie. Je kan kiezen wat je doet : wil je stijgen of dalen? Wil je jouw leven verbeteren of daal je nog dieper in de afgrond.
In het verhaal volgen we twee jongens :
Youssef woont in een weeshuis in Mali. Nu hij tiener en de oudste is, vindt hij dat het tijd geworden is om op zijn eigen benen te staan Via zijn vrienden hoort hij allerlei verhalen over een beter leven in Europa en op een dag besluit hij om zijn droom na te jagen. Hij wilt in Europa veel geld verdienen zodat hij een deel naar het weeshuis kan opsturen. Maar helaas, verloopt de tocht naar Europa niet vlekkeloos...
Thiemo die een licht verstandelijke beperking heeft woont samen met zijn mama. Aangezien ze hem meer als last beschouwt, krijgt hij weinig liefde en aandacht van haar. Daarom doet hij van alles om bij zijn vrienden te horen, hij steelt, hij wordt door hen afgeperst. Wanneer het fout loopt, laten ze hem als een baksteen vallen. Dan ontmoet hij Chimène waar hij hopeloos verliefd op wordt. Hij beseft niet dat hij door haar blindelings te volgen, hij volledig op een verkeerd pad terechtkomt...
Ook al hanteert Norman twee verschillende verhaallijnen toch hebben ze gemeenschappelijke raakvlakken . Twee jongens die uit een verschillend milieu komen en op zoek zijn naar een beter leven. Ze willen weg van hun (t)huis en veel geld verdienen
Norman snijdt met dit boek actuele thema's aan namelijk mensenhandel en kindermisbruik. Soms schrijft hij het gruwelijk, niet verbloemd maar realistisch, de harde waarheid. Spijtig genoeg zijn deze verhalen wel gebaseerd op de werkelijkheid.
De sfeer en het taalgebruik zijn bij de twee jongens ook verschillend. Bij Thiemo voel ik een rauwer gevoel dan bij Youssef. Hij gebruikt een hardere taal.
Norman slaagt erin om de aandacht van de lezer vast te houden. Zijn boek is zo vlot geschreven dat je het in één keer wilt uitlezen. Je leeft met de jongens mee, je wilt weten hoe het met hen verdergaat.
Dit boek is zo actueel dat dit verplichte leesvoer in de scholen zou moeten zijn om dan hopelijk een paar jongeren van het slechte pad te houden.
Een echte aanrader!