patronen van ongekende gevoelens doorbreken.

romers02 romers02
19 mrt 2023

Toen ik dit boek zag staan wist ik deze wil ik lezen. Haar vorige boek, ongekende gevoelens, vond ik een bijzonder boek en ik was benieuwd of dit boek mij nog nieuwe inzichten kon geven.
En nieuwe inzichten heb ik gekregen, dit boek heeft mijn verwachtingen overtroffen.
Ook dit boek gaat over emotionele verwaarlozing echter het boek gaat verder waar het vorige boek is geëindigd, het gaat meer de diepte in.
Als je de gevolgen van emotionele verwaarlozing wil doorbreken en je weet niet goed hoe dan kan dit boek je tools geven om hiermee aan de slag te gaan.
De auteur, Jonice Webb, gepromoveerd in klinische psychologie, legt uit wat emotionele verwaarlozing is, soms is het niet altijd zichtbaar of herkenbaar. Middels een vragenlijst kun je er achter komen of dit bij jou zo is.
Dan houdt de auteur je een spiegel voor, hoe is je relatie met je partner, je ouders en kinderen?
Heb je het gevoel dat je leeg bent, of boos of je partner en kinderen vertonen gedrag die je niet begrijpt of niet weet waarom dit gebeurt.
Dit boek bestaat uit drie delen, je relatie met je partner met je ouders en met je kinderen.
Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk krijg je als lezer inzichten wat voor impact emotionele verwaarlozing op je relatie heeft. Wat als beide partners deze bagage bij zich dragen en wat gebeurt er als maar een iemand dit heeft? Ik vond het confronterend om te lezen hoe partners op elkaar reageren en hoe het ook anders kan, juist die voorbeelden hoe het anders kan is de kracht van dit boek.
De relatie met je ouders komt ook aanbod, de meeste ouders zijn zelf ook emotioneel verwaarloosd en voeden hun kinderen op met de beste bedoelingen. Emotionele verwaarlozing is niemand zijn schuld, de auteur wijst erop dat jij je energie beter kan richten op hoe je deze vicieuze cirkel kan doorbreken. Want als je zelf kinderen hebt is de kans groot dat je dit ook aan je eigen kinderen hebt doorgegeven. Emotionele verwaarlozing loopt vaak als een rode draad door de generaties heen.
En dat is best pittig om te lezen dat je eigen kinderen ook hiermee behept zijn. Dit boek spoort je aan om je familie geschiedenis onder ogen te zien, hoe confronterend dit ook is maar dat je dit patroon ook kunt doorbreken. De oplossingen zijn vaak niet eens zo moeilijk, ik denk dat tijd en moed de belangrijkste elementen zijn. De tijd nemen om iedereen inclusief jezelf te laten wennen aan veranderingen en moed om het gesprek aan te gaan met je partner, ouders en kinderen.
Voor mij staat deze auteur in mijn top vijf, ze schrijft motiverend en gebruikte voorbeelden die herkenbaar zijn en je inspireert om hiermee aan de slag te gaan.
Ben ik wijzer geworden van dit boek op die vraag kan ik volmondig ja zeggen.

Meer recensies van romers02