Lekker om te lezen, maar met een kritische noot

Roos 19 februari 2026
Soms weet je tijdens het lezen nog niet precies wat je van een boek vindt. Dat had ik bij Ondersteboven. Terwijl ik de bladzijdes omsloeg en moeiteloos door het verhaal gleed, was ik tegelijkertijd bezig met mijn leeservaring. En dat maakt dit voor mij een interessante, maar ook dubbelzinnige roman.

Laat ik beginnen met wat goed werkt. Ondersteboven leest heerlijk weg. Het is een boek dat je zonder moeite oppakt in je lunchpauze en net zo makkelijk weer verder leest aan het eind van de dag. De hoofdstukken volgen elkaar soepel op en de vaart in het verhaal zorgt ervoor dat je wilt blijven lezen. Ik leefde mee met Ardith, voelde sympathie voor de moeder en was oprecht benieuwd hoe alles zich zou ontwikkelen. Het is een roman die ontspant en waarin je je even kunt verliezen in het leven van een ander.

Toch bleef ik als lezer niet volledig in het verhaal. Regelmatig merkte ik dat ik bezig was met de tekst zelf. Er wordt veel herhaald en bepaalde thema’s, zoals leeftijdsverschillen en het al dan niet getrouwd zijn, komen opvallend vaak terug. Dat haalde mij soms uit de beleving. Ik wil in een boek verdwijnen, zonder me bewust te zijn van de keuzes van de schrijver. Hier gebeurde dat wel.

Ook de moeder dochter relatie vond ik interessant, maar soms lastig. De dochter riep bij mij minder sympathie op. Haar keuzes leken af en toe naïef en sommige rode vlaggen waren wel erg duidelijk zichtbaar. Tegelijkertijd is dat misschien juist realistisch. Mensen maken nu eenmaal niet altijd rationele keuzes, zeker niet als gevoelens een rol spelen.

Is dit hoogstaande literatuur? Nee. Maar dat hoeft ook niet. Ondersteboven is een leesbare, bijna soapachtige roman waarin je met plezier meeleeft met de personages. Het is zo’n boek dat je pakt tussen twee zwaardere titels door, of wanneer je behoefte hebt aan iets luchtigs en ontspannends.

Voor mij komt dit uit op ½. Geen boek dat ik onmiddellijk zou aanschaffen zodra er een nieuwe titel verschijnt, maar wel een auteur waarvan ik weet dat ik haar in een leesdip opnieuw zal opzoeken. Soms is een goed leesbaar verhaal precies wat je nodig hebt.

Meer recensies van Roos