Leesplezier met een boodschap: Kareltje verovert jong en oud
Dit boek las ik samen met mijn dochter Anne van 8, en dat maakte het lezen extra leuk. Zij nam het mee naar school en had het daar én thuis in twee dagen uit. Dat zegt wat, want zo snel leest ze niet altijd. Ik las het zelf in één avond uit, met veel plezier.
Kareltje is een ontzettend leuk hoofdpersonage: herkenbaar, stoer en sympathiek. Tegelijk is hij ook aandoenlijk, vooral in de momenten waarop hij zich niet altijd gezien voelt door zijn ouders. Dat thema bleef na het lezen bij me hangen. Hoe belangrijk het is dat kinderen zich écht gezien voelen.
Wat mij het meest raakte, zowel als moeder als professioneel, is het thema jezelf mogen zijn en het ontdekken van je talenten. Dat wordt op een positieve, hoopvolle manier neergezet. Een zin die voor mij veel zegt, is:
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.’
Een prachtige grondhouding die jonge lezers kan inspireren om in mogelijkheden te denken.
Anne vond het boek “heel leuk” en bleef doorlezen omdat het spannend was. Haar favoriete personage was Hinkelien, omdat zij een goede vriendin is en doet waar ze zin in heeft. Haar lievelingsmoment was het maken van het toneelstuk. Ze vond sommige stukken ook zielig, bijvoorbeeld rond Ella, die door anderen verkeerd werd beoordeeld. Volgens Anne is dit een boek voor kinderen van ongeveer 5 tot 9 jaar. Ze geeft het boek 4 sterren, omdat ze de serie over Mus nóg leuker vindt.
Als volwassene las ik met minstens zoveel plezier mee. De schrijfstijl is gelaagd, met humor en figuurlijk taalgebruik. Niet alles zal door jonge lezers meteen worden opgepikt, maar dat maakt het juist een fijn boek om samen te lezen of later nog eens te herlezen.
In vergelijking met de Mus-serie is dit boek toegankelijker en minder complex. De Mus-boeken zijn meer voor oudere lezers, terwijl dit verhaal zich uitstekend laat voorlezen vanaf groep 3 en ook voor kinderen in groep 5 goed zelf te lezen is. Een mooie opstap voor wie nog niet meteen een dik(ker) boek pakt.
Een warm, positief en rijk kinderboek dat leesplezier en herkenning combineert.
Een boek waar je als kind (en als ouder) beter van wordt.
‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan.’
Een warm, positief en rijk kinderboek dat leesplezier en herkenning combineert.
Een boek waar je als kind (en als ouder) beter van wordt.