een toegankelijke, muzikale thriller die je zo uitleest

Roos 15 juli 2025
Alors on Danse is een fijne thriller met een verrassend verhaal. Het begint met een conflict tussen twee broers, ergens in een weiland, een paar dagen voor Rock Werchter. Eén van hen overleeft het niet. Wat volgt is een zoektocht: wie is het slachtoffer, wie de dader, en waarom liep het zo uit de hand?
Het verhaal speelt zich af in de aanloop naar het bekende festival in Werchter. Hoewel ik er zelf nooit ben geweest, wist de setting me toch te pakken en kon ik het me helemaal voorstellen. Ook de muziek van Stromae speelt een betekenisvolle rol. De titel is dan ook geen toeval: zijn songteksten keren op meerdere momenten op een mooie manier terug. Het zette me zelfs aan om zijn muziek opnieuw te beluisteren en extra op de tekst te letten.
De schrijfstijl van Ines Nijs is vlot en gemakkelijk leesbaar. Haar Vlaamse achtergrond hoor je terug in sommige woordkeuzes en zinnen. Dat leidde me soms even af van het verhaal, maar gaf het ook een eigen sfeer. Het boek leest lekker weg en is een goede keus voor op vakantie, op de camping of als je op een vliegveld zit te wachten. Ook fijn te lezen met wat rumoer om je heen.
De personages stonden wat verder van me af, maar doordat je ook terugblikt op hun verleden, krijg je wel degelijk meer begrip voor hun keuzes. Er zit duidelijke ontwikkeling in de hoofdpersonen, wat het verhaal meer maakt dan een klassieke 'whodunnit'. Hoewel ik dacht snel te weten hoe het zat, wist de auteur me toch te verrassen.
Een kleine kanttekening: de eerste hoofdstukken las ik meerdere keren, omdat ik dacht iets verkeerd begrepen te hebben. Pas later werd duidelijk dat dit zo bedoeld was. Dat haalde me in het begin wat uit het verhaal, maar uiteindelijk las ik het met plezier uit. Niet het beste boek dat ik dit jaar las, maar zeker een die ik met plezier heb gelezen. Een aanrader voor wie zin heeft in een luchtige, en toch slimme thriller vol muziek, familiegedoe en onverwachte wendingen.
Dit boek is het tweede deel van een driedelige serie, maar ook prima los te lezen. Het maakt mij zeker benieuwd naar de andere delen.
Ik ontving dit boek van uitgeverij Manteau in ruil voor een recensie; bedankt!

Meer recensies van Roos