Verfrissende YA
Hoe dan ook is een YA-contemporary die onwijs leuk is én een mooie boodschap met zich meedraagt. Namelijk dat mensen met psychische problemen het ook gewoon naar hun zin kunnen hebben, ondanks de obstakels waar ze soms tegenaan lopen. Dat is zo verfrissend! Het boek bracht dan ook meerdere keren een glimlach op mijn gezicht.
Wat betreft personages is Paige een fijne hoofpersoon die op een vrij luchtige manier tegen situaties aankijkt en tegelijkertijd met enige regelmaat ook net dat stukje dieper gaat, waardoor je haar goed leert kennen. Alle bijpersonages waren overduidelijk met net zoveel liefde en aandacht uitgewerkt. Dit heeft tot gevolg dat ze allemaal een eigen stem hebben en je als lezer echt om ze gaat geven. Zo vond ik Fitz in het begin wat twijfelachtig, waar ik hem tegen het einde helemaal geweldig vond.
De opzet van Hoe dan ook is wat het verhaal net dat beetje extra geeft. Paige is namelijk heel slecht in kiezen en dan komt ze voor een haast onmogelijke keuze: gaat ze met haar moeder naar New York of met haar beste vriend naar zijn familiehuisje in een dorp? Als lezer vond ik dit ook zo’n immens lastige keuze, echt, ik zou niet weten wat ik had gedaan.
In Hoe dan ook worden allebei de verhaallijnen verkent, waarbij de hoofdstukken om en om de andere verhaallijn volgen. Dit was superleuk en zorgt ervoor dat je verder wilt lezen. Na verloop van tijd ga je je als lezer ook afvragen wat er nu daadwerkelijk is gebeurd en tegen het einde komt de oplettende lezer daar zeker achter. Dit is op een hele slimme en subtiele manier gedaan.
Naast slim en subtiel was het einde van Hoe dan ook hartverwarmend, romantisch maar boven alles ook hoopvol. Kara McDowell heeft haar personages en de onderwerpen in haar boek daarin heel mooi samengebracht. In mijn beleving had het verhaal geen beter einde kunnen hebben!
Wel duurde het even voordat ik echt in het verhaal kwam; in het begin las het niet zo lekker weg. Dit komt ook doordat de flaptekst al vrij veel verraad en ik daardoor vooral naar een bepaald moment aan het toe lezen was. Ik raad dan ook aan om de flap lekker niet te lezen!
Al met al is Hoe dan ook dus een superleuke YA en aangezien het zich afspeelt rondom kerst zeker een boek voor deze tijd van het jaar! Absoluut een aanrader!