Een spannende thriller

Sabine Sabine
17 mrt 2023

Schaduwrijk' is het vierde deel met inspecteur Juncker en rechercheur Kristiansen.

Het verhaal speelt zich af in Denemarken en kent verschillende verhaallijnen. De start is explosief te noemen: er vindt een aanslag plaats op een vervuilende elektriciteitscentrale in Noord-Jutland. Bijna tegelijkertijd wordt in Kopenhagen de zoon van de klimaatminister vermoord. Het blijkt dat hij verslaafd was aan cocaïne en bekend was binnen het bendegerelateerd drugscircuit. Wat hebben deze dingen met elkaar te maken?

Wat een fijne scandi-thriller was dit. Spannend, vlot geschreven en met een verrassend eind. Van een aantal leden van het team wordt hun persoonlijk leven ook weer wat verder uitgediept en dat maakt dit boek alleen maar interessanter. Vooral Juncker moet het in dit deel bezuren. Ik ben benieuwd of hij in het vervolgdeel verandert zal zijn door wat hij nu heeft meegemaakt.

Eigenlijk vraagt dit boek om snel gelezen te worden, maar dan heb je wel kans dat je details over het hoofd ziet. Hier en daar worden wat hints weggeven wie de dader zou kunnen zijn. Al had ik het zelf niet kunnen bedenken. Altijd fijn om op het einde nog verrast te kunnen worden met de oplossing van de zaak.

Alle verhaallijnen worden netjes afgesloten. Geen losse eindjes in dit boek. Tenminste wat de misdaden aangaan. De persoonlijke perikelen van de hoofdkarakters zullen vast in een volgend deel weer aan bod komen.

Het enige minpuntje vond ik de hoeveelheid aan personages. In het begin duizelde mij dat nogal. Maar het schrijversduo Faber & Pedersen helpt je overzicht te houden. Door de context kun je de verschillende personen uitelkaar houden en weet je al snel waar diegene past binnen het verhaal.

Ik kan "Schaduwrijk" van harte aanbevelen. Op zich prima losstaand te lezen maar voor de karakterontwikkelingen fijner om te beginnen bij deel één: "Winterland"

Meer recensies van Sabine