Een tranentrekker van een oorlogsboek!

Historywoman1994 Historywoman1994
14 mrt 2022

Het boek speelt zich af in 1944 in het land Tsjechoslowakije. Je volgt Izabella die samen met haar moeder en broertje op hun boerderij leven. Het leven is zwaar onder Duitse bezetter. Er moet elk week een quotum worden gehaald dat moet worden afgestaan aan de Duitse bezetter. Maar dan krijgen ze hulp van een groep krijgsgevangenen die ter werk wordt gesteld op de boerderij. Meteen bij aankomst voelt ze zich al aangetrokken tot een van de krijgsgevangenen genaamd Bill. Als de bewakers niet kijken probeert Izabella elk vrij moment contact te zoeken met Bill. Op een avond als Izabella Bill weer ziet bij het prikkeldraad van zijn kamp besluit zij hem te vertellen van haar plan om hun vrijheid terug te krijgen.

Maggie heeft het boek gebaseerd op het verhaal van voormalig krijgsgevangene die vertelt had dat er een verhaal de ronde ging dat er vrouw vastzat die zich had vermomt als man. Haar ontspanningspoging om naar Engeland te vluchtte samen met haar man, een Britse krijgsgevangene, zou zijn mislukt. Hierdoor zijn ze beide terecht gekomen in interneringskamp.
Maggie heeft tijdens archiefonderzoek niet teruggevonden of dit stel de oorlog heeft overleefd ook zijn hun namen niet bekend.

Door literatuur te lezen en interviews af te nemen bij voormalig krijgsgevangenen heeft Maggie een realistisch beeld geschetst van de situatie die overeenkomt met de werkelijkheid. De literatuurlijst is terug te vinden achter in het boek. Er zitten interessante titels tussen die mij de moeite lijken om te lezen!
Maggie haar schrijfstijl kenmerkt zich zeker door haar beeldende manier van schrijven. Ze is goed in staat om de erbarmelijke omstandigheden die Izabella en Bill ervaren in de interneringskampen tot in detail in beeld te brengen. Ze geven mij het gevoel dat ik een kampgenoot ben van Izabella en Bill.
De pijn die bepaalde gebeurtenissen met zich meebrengen raken je als lezer.Ik waarschuw je alvast dat je het tijdens het lezen van dit boek niet droog gaat houden. Ik zal geen spoilers geven hierover en raad je aan om dit oorlogsboek zeker te gaan lezen.

Ik geef het boek welverdiende ⭐⭐⭐⭐⭐ sterren.

Meer recensies van Historywoman1994