gedetailleerd liefdesverhaal over WOI

Historywoman1994 Historywoman1994
24 mrt 2019

Het contrast kan niet groter, terwijl het hoofdpersonage Lucius Krzelewski in detail beschrijft hoe het leven in (militair) ziekenhuis verloopt in de winter las ik dit boek op een bloedhete zomerdag. Desalniettemin is schrijver Daniel Manson zeker goed instaat om tot in detail de sfeer die hoort bij het seizoen winter te creëren. Hetzelfde geldt voor de anderen seizoen die worden beschreven in dit boek. Het boek wintersoldaat geeft de WOI weer vanuit een andere perspectief die ik nog niet eerder heb gelezen. De kant van dokter en verpleegster wordt uitgelicht in dit boek. Hiermee maakt het een uniek boek om te lezen.

Hoofdpersonage Lucius beschrijft goed de verschrikkingen die WOI met zich meebrachten . De amputaties en operaties worden uitgebreid beschreven. Maar ook de andere (onbekende) gevolgen van WOI worden niet onbeschreven gelaten in dit boek. Dit maakt het boek anders dan andere boeken omtrent dit onderwerp.
Schrijver Daniel Manson schetst historisch juist beeld over de oorlogsenthousiasme die aanwezig was onder de jongemannen. Het hoofdpersonage Lucius is echter niet een van deze jongemannen die meteen enthousiast dienst neemt, door het oorlogsenthousiasme van zijn vader besluit hij wel dienst de nemen in het leger. Door zijn huidige opleiding medicijnen kan hij dienst nemen als legerarts. Zodoende wordt Lucius uitgezonden naar een ziekenhuis in het front in Karpaten. Hier komt Lucius erachter hoe daadwerkelijk het leven is als arts in een militair ziekenhuis dichtbij het front.

Het liefdesverhaal van hoofdpersonage Lucius loopt als een rode draad door het verhaal heen. Echter is het af en toe voorspelbaar wat er gaat gebeuren met het liefdesleven van het hoofdpersonage Lucius. De zoektocht naar zijn geliefde neemt het tweede gedeelte van het boek een grote rol in beslag. Tijdens deze zoektocht wordt de omgeving en veldslag(en) tot in detail beschreven die ons Lucius meemaakt. Zijn gevoelens over de situatie die voor hebben gedaan worden ook niet onbeschreven gelaten. De spanning over zijn liefdesleven wordt tot de laatste paar bladzijdes van het boek opgebouwd. Ondanks dat het liefdesleven van Lucius beetje voorspelbaar is het einde van het boek zeker niet voorspelbaar.

Als conclusie kan er worden gesteld dat ondanks de soms wel voorspelbaarheid van het liefdesverhaal heeft schrijver Daniel Manson een goed boek geschreven die uitgebreid de (onbekende) gevolgen van WOI inbeeld brengt. Het is hiermee zeker een aanrader om te lezen.

Meer recensies van Historywoman1994