Eindelijk aandacht voor dit onbekende onderwerp uit de geschiedenis
Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Ingrid Von Oelfhafen. Ingrid blijkt toen zij negen maanden oud was door SS-artsen bij haar ouders uit Joegoslavië weg te zijn gehaald. Ze komt terecht in Nazi-Duitsland bij de familie Von Oelfhafen. Ingrid die eigenlijk Erika Matko heet blijkt onderdeel te zijn geworden van Lebensborn project. Het Lebensborn project had tot doel om het geboortecijfer van het Derde Rijk te verhogen. Echter bleek het geboortecijfer van het Derde Rijk niet zo snel te stijgen als gehoopt. Hierdoor gaf Himmler, organisator van dit project, de opdracht om de kinderen die er arisch zagen uit bezette landen te "ontvoeren". Zo ook Ingrid..
Ondanks dat dit boek voor een groot gedeelte gaat over wat het Lebensborn project is en wat dit voor effect heeft gehad op Ingrid. En mij bekender heeft laten worden met dit project van Nazi-Dutisland.
Laat het ook zien hoe Duitsland weer een toekomst op probeert te bouwen na deze oorlog. Het bouwen van Berlijnse muur is voor Ingrid een van de oorzaken waardoor het langer heeft geduurt voordat zij achter haar ware identiteit kwam. Het is dan ook wreed om te lezen dat zonder het ontstaan van deze muur Ingrid meer familieleden had kunnen ontmoeten. Tijdens het lezen van het boek ergerde ik mij er ook aan de bureaucratie die er na de oorlog was ontstaan. Het niet prijs willen geven van informatie over deze "adoptie" door archieven door simpelweg te zeggen dat er geen informatie over was. Waarom zou je dat doen? Ik kan wel begrijpen dat je op een gegeven moment stopt met deze zoektocht.
Het verhaal achter haar identiteit en waarom haar biologische familie niet naar haar ging zoeken zag ik niet aangekomen. Dit boek laat maar zien dat er genoeg verhalen zijn over de WW2 die nog niet vertelt zijn. Ga het boek zeker lezen! Het is zeker een bijzonder oorlogsboek die het verhaal van de Lebensborn en gevolgen hiervan op begrijpelijke en duidelijk wijze uitlegt aan de lezer!
Ik geef het boek ⭐⭐⭐⭐⭐ sterren.