Advertentie
    Sanne de Graaf Hebban Recensent

Als een vliegtuigje met aan boord vier kinderen neerstort in de jungle van Brazilië, weten ze het alle vier te overleven. Maar het grote overleven begint pas echt als ze uit het vliegtuigje zijn gekropen. Zonder volwassenen om hen te helpen, in een oerwoud vol vreemde dieren en geen eten en drinken... Hoe moeten ze ooit weer in de bewoonde wereld komen? Zal hen dat gaan lukken?

De kinderen zijn op elkaar aangewezen. Hoe oud ze precies zijn wordt in het verhaal niet genoemd, maar wel is duidelijk dat ze in leeftijd verschillen. Fred is de hoofdpersoon en oudste, en vanuit hem volg de lezer het verhaal. Op een natuurlijke manier neemt hij de leiding op zich. Hij is inventief en ziet mogelijkheden, ook in stressvolle situaties. Maar ook natuurlijke leiders vinden bepaalde situaties spannend en hebben zo hun angsten. Dat geldt ook voor Fred. Toch weet hij zijn angsten te overwinnen en wordt hij een stevig baken voor de overige kinderen.

Naast de vier menselijke hoofdpersonen, spelen ook dieren een grote rol in het boek. Zo'n oerwoud zit namelijk vol dieren! Rundell bespreekt ze uitvoerig. Mieren, apen, piranha, bijen. De dieren zijn geen mensen gewend, ze zijn gevaarlijk én erop gebrand te overleven. Daar valt voor de kinderen uit De ontdekkingsreiziger een hoop van te leren. Ze kijken bij de dieren af hoe zij proberen te overleven. Voor de lezers is het ook leerzaam, ze "zien" door de gedetailleerde omschrijvingen hoe de dieren eruit zien, hoe ze zich gedragen en krijgen zo een boel interessante feitjes mee, zonder dat het er duimendik bovenop ligt. Geen saai leerboek, maar een heel spannend en leerzaam leesboek!

Over de dieren in het Amazonewoud komt de lezer dus veel te weten, maar ook over het Amazonewoud zelf. De ontdekkingsreiziger neemt je mee en laat je struinen door bossen en struiken, je beklimt rotsen en trotseert wilde rivieren. Het gevaar én uitdagingen liggen constant op de loer. Samen met de kinderen ontdek je schuilplaatsen, voedsel, bijzondere dieren en gevaarlijke situaties. Zwemmen in een rivier is niet zonder risico, net zoals het bos in gaan om te plassen. Naast de ontdekkingen die met het oerwoud en overleven te maken hebben, komen de kinderen ook tot de ontdekking dat er iemand voor hen op dezelfde plek is geweest. De hut die ze vinden lijkt verdacht veel door een mens te zijn gemaakt. Zouden ze iets kunnen vinden waardoor ze weten hoe ze uit het oerwoud kunnen ontsnappen?

Naast de grote ontdekkingstocht in het regenwoud, zal het geen verrassing zijn dat de kinderen ook zichzelf ontdekken. Ze komen er achter dat ze stuk voor stuk een persoonlijk verhaal vertellen, dat ze allemaal hun eigen angsten kennen, maar ook sterke kanten hebben. Alleen door samen te werken en hun positieve eigenschappen te gebruiken kunnen ze de weg naar de bewoonde wereld terugvinden.

De ontdekkingsreiziger is een leerzaam omdat je van alles leest over de verschillende dieren, gevaren, hoe je aan eten kunt komen en wat je wel en niet moet doen in het oerwoud. Rundell heeft enige aandacht geschonken aan de bedreigingen van het oerwoud zelf, de mens is zijn grootste vijand, maar toch is dat niet de belangrijkste boodschap in het verhaal. Met logisch nadenken, situaties rustig overzien, buiten je comfortzone stappen en dingen doen die je eigenlijk niet durft, kon je weleens heel ver komen.

Dus heb je interesse in de natuur, hou je van dieren en ben je niet bang voor spanning? Dan is De ontdekkingsreiziger een te gek en wild avontuur dat je zeker zal aanspreken. Rundell beschrijft de natuur, de dieren en de schatten van het regenwoud zo uitgebreid, dat het geen enkele moeite kost om de situatie voor je te zien en je in de drukkende hitte van het regenwoud te bevinden. Het verhaal heeft een heel hoog tempo doordat er constant gevaar dreigt en het regenwoud de kinderen niet spaart, en ondanks dat het de vraag is of de kinderen in werkelijkheid zich zo hadden kunnen redden, doet het boek erg geloofwaardig aan. Je vliegt door het boek heen en elk hoofdstuk zit je weer op het puntje van je stoel!

Vier hele dikke sterren voor De ontdekkingsreiziger. Een leerzaam doch spannend avontuur dat zich afspeelt op een van de prachtigste plekken die onze wondere wereld rijk is.

Reacties op: Op ontdekking in het Amazonewoud

17
De ontdekkingsreiziger - Katherine Rundell
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 17,99 Bestel het e-book € 9,99
E-book prijsvergelijker