Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Een spannend verhaal met een flink tempo

Sanne de Graaf 12 februari 2024 Hebban Recensent
Naast docent Tekenen & Handvaardigheid op een middelbare school in Amstelveen, is Elle Lepoutre schrijfster van korte verhalen, columns en kinderboeken. Haar nieuwste boek, Eiland vol droids, is het vervolg in een serie over Keila. Al in 2012 verscheen het eerste boek over een meisje dat ontsnapt uit een ziekenhuis en vlucht naar een eiland. Het eiland is bijzonder. Keila maakt er nieuwe vrienden, beleeft avonturen en is er niet meer ziek. Na Eiland van Keila volgde Eiland in de drup en Eilandgekte. Eiland vol droids is het los te lezen vervolg.

Op een winterse avond, het is bijna oud en nieuw, wandelt Keila met haar hondje Blik over het strand. Als ze een vreemd figuur zien aankomen, verstoppen ze zich, maar het wezen weet hen al snel te vinden. Het blijkt een droid te zijn en hij komt niet alleen! De volgende dag wordt het hele eiland overgenomen door androïden. De eilandbewoners zijn bang. Keila probeert een list te verzinnen om de droids van het eiland te verjagen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Een zenuwslopend verhaal volgt. Keila lijkt voor niemand bang te zijn en weet in de meest bizarre situaties haar hoofd koel te houden én met oplossingen te komen. Lepoutre heeft een prettige schrijfstijl en voert de vaart flink op. Geen langzame start, maar gelijk volle kracht vooruit! Keila belandt van het ene in het andere probleem en ze is nog niet ontsnapt, of het volgende dilemma dient zich al weer aan. Ideaal voor jonge kinderen die zo gelijk in het verhaal worden gezogen. Onmogelijk dat ze het boek kunnen wegleggen.

De beeldende schrijfstijl van Lepoutre brengt niet alleen het verhaal, maar ook de personages tot leven. Iedereen heeft een duidelijk eigen karakter gekregen, van de zorgzame oma, tot de wat afwezig moeder, van een boze klasgenoot tot een behulpzame droid die op zijn eigen manier praat. En dan zijn er natuurlijk nog Keila en haar hondje Blik. Ze zijn allemaal uniek en hebben een eigen stemgeluid, waardoor je je als lezer makkelijk in hen kunt inleven.

Met de personages heeft de schrijfster de mogelijkheid gecreëerd om diepere thema’s op het niveau van kinderen bespreekbaar te maken. De invasie van de droids doet je afvragen of technologische ontwikkelingen ook een keerzijde hebben. De droids zijn niet altijd even gemanierd en kunnen zij ons zomaar overnemen? Wie is de baas van wie? En wat zit er achter de boosheid van het klasgenootje van Keila? Is dat jaloezie? Eenzaamheid? Verdriet? En help je iemand die je niet mag? Ook de ziekte van Keila komt nog even aan bod.

Het is opvallend wat Lepoutre allemaal heeft weten te stoppen in het 144 pagina’s tellende kinderboek. Een spannend verhaal, met een flink tempo, fijn uitgewerkte personages én mooie thema’s. Echt een boek om in te verdwijnen! En alsof het verhaal nog niet genoeg tot leven komt door de filmische manier van schrijven, dan zijn er nog de kleurrijke illustraties van de hand van Marianne Eijgendaal. Eiland vol droids is een tof boek voor kinderen in de midden- en bovenbouw. Zowel geschikt voor jonge lezers die al goed kunnen lezen, als voor oudere lezers die er wat meer moeite mee hebben. Ze zullen van het verhaal genieten!

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Sanne de Graaf

Gesponsord

Als lezer word je uitgenodigd mee te denken en krijg je voldoende hints en vermoedens toegespeeld en toch sta je continu op het verkeerde been.

Doe mee aan de Hebban Boek van de Maand Challenge en lees mee met de Hebban Crew. 16 verrassende boeken in 16 maanden!