Advertentie
    Sanne de Graaf Hebban Recensent

Het raadsel van de zee, dat door kinderen vanaf een jaar of tien heel goed zelf te lezen is, bevat alles voor uren leesplezier. De uitgeverij omschrijft het boek in de drie woorden 'avontuur', 'vriendschap' en 'mysterie' en die drie elementen zijn inderdaad ruimschoots aanwezig.
Ravian is de zoon van een schipper en is daardoor veel alleen. Zijn vader zorgt er echter altijd voor dat hij op Ravians verjaardag terug is. Als hij op zijn twaalfde verjaardag niet verschijnt, maakt Ravian zich zorgen en gaat hij opzoek naar zijn vader. Ook al moet hij daarvoor aan boord gaan van het vervloekte schip van een piraat.

Na de prachtige cover bewonderd te hebben (in de kleuren paars, oranje en geel, zien we een meeuw, maar ook een boot met daarop twee jongens) begint het avontuur van Ravian al vrij snel. Als lezers ontmoeten we Ravian terwijl hij werkt in het plaatselijke café. Hij werkt daar als afwasser en mijmert over zijn verjaardag en zijn vader. De mannen in de kroeg zijn luidruchtig en vervelend. Er is niemand die er aan denkt dat Ravian jarig is. Hij maakt zich zorgen over zijn vader en voelt de dorpsbewoners aan de tand. Al snel besluit Ravian de piraat op te zoeken waarvan hij het vermoeden heeft dat zijn vader zich aan boord van diens schip bevindt. Het schip is echter vervloekt en het blijkt knap lastig om er weer van af te komen. Op het schip ontmoet hij niet alleen de piraat, maar ook een jongen van ongeveer zijn leeftijd: Kars. Eenmaal op zee beleeft Ravian, samen met zijn vrienden Marvin (een meeuw) en Kars, het ene na het andere gevaarlijke avontuur. De wilde zee werpt de jongens de ene na de andere uitdaging voor de voeten. Het ruime sop en de zoektocht naar de vader van Ravian is nergens saai. Dit zorgt voor een hoog tempo en binnen no time zal Het raadsel van de zee dan ook uit zijn.

Maar het boek wordt niet alleen gedreven door een spannend plot. Het boek is uniek vanwege zijn bijzondere vriendschappen. De vriendschap tussen een jongen en een meeuw is er niet een die je dagelijks ziet. Ravian en Marvin hebben al zoveel samen meegemaakt, dat ze elkaar heel goed begrijpen, zonder elkaars taal te spreken. Het is bijzonder om te zien welke troostende en haast ouderlijke rol de meeuw heeft gekregen. Marvin zorgt op zijn manier voor Ravian en geeft hem een veilig gevoel.
Naast de oude vriendschap met Marvin, sluit Ravian ook een nieuwe vriendschap met Kars. De jongens hebben gelijk een klik en vinden elkaar snel. Ze begrijpen elkaar, vinden elkaar aardig en hebben ook de natuurlijke behoefte om voor de ander te zorgen. Ze zorgen voor elkaar, maken zich zorgen om elkaar en beginnen zich langzaam af te vragen of hun vriendschap misschien verder gaat dan een "gewone" vriendschap. Zonder dat het er dik bovenop ligt, is het wel duidelijk dat de twee jongens gevoelens voor elkaar ontwikkelen. Ondanks dat Ravian en Kars zich op een piratenschip bevinden en er onderweg absurde dingen gebeuren, zijn de twee jongens eigenlijk heel gewoon. Het zijn jongens zoals jijzelf. Het kost geen moeite om ze in je hart te sluiten en je in hen in te leven. Hun gevoelens zijn natuurlijk en misschien wel herkenbaar.

Het raadsel van de zee is een heerlijk avonturen boek, vol spannende momenten waarbij twee jongens en een meeuw heldhaftig, dapper én inventief moeten zijn. De ruige zee neemt hun flink te grazen en dan zitten ze ook nog gevangen op het schip van een kille piraat. De bijzondere vriendschappen die centraal staan in het boek maken Het raadsel van de zee waardevol, maar door de Pirates of the Caribbean-sfeer ook heel tropisch, spannend en gek. Laat je meeslepen door de combinatie van avontuur, vriendschap en mysterie! Vier dikke sterren.

Reacties op: Een fantastisch reis over het ontdekken van de wereld en vriendschappen

17
Het raadsel van de zee - Jonne Kramer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 17,99
E-book prijsvergelijker