Dit boek voel je tot in het diepste van je ziel
4 sterren
4 pepers
Waar het over gaat:
Wanneer Lily sterft en in het Hiernamaals komt, ontdekt ze een wonderlijke wereld vol Fae, goden en nieuwe kansen na de dood. Het is magischer dan ze had verwacht: goden die samen in de rij wachten bij de koffiezaak, Fae die tussen verschillende werelden reizen en zielen die van de dood een nieuw begin maken.
Terwijl Lily het Hiernamaals ontdekt, wordt ze aangetrokken door een plek die de meeste mensen liever vermijden: de Hel. Daar ontdekt ze dat de demonen die zielen begeleiden hulp nodig hebben. Gewapend met haar jarenlange ervaring in de klantenservice en een flinke dosis sarcasme, helpt ze hen, terwijl ze een intense vriendschap – en meer – opbouwt met Bel, een demongeneraal. Maar een duistere kracht dreigt alles te vernietigen...
Mijn review:
Wat heb ik genoten van dit verhaal! De schrijfstijl is een beetje jeugdig, wat in het begin soms wat raar overkwam want ze vloeken heel veel en er worden enorm veel seksgrappen gemaakt. Maar eens ik me daar over kon zetten, heeft het me niet meer gestoord.
Lily heeft geen gemakkelijk leven gehad en dus neemt ze best wel wat trauma en bagage mee naar het Hiernamaals. Ze is niet de enige. Ik zat nog geen 40 pagina’s in het boek en ik moest al huilen. Dat was niet de enige keer…
De emoties zijn zo diep en zo tastbaar dat ik me meteen verbonden voelde. Toen daar plots een klein meisje, Sharkie, tevoorschijn kwam, had ik het helemaal niet meer. Mijn moederhart brak en het feit dat de beschrijving van Sharkie vagelijk overeen kwam met m’n eigen dochter, hielp er ook niet aan.
Er komen heel wat gevoelige(re) thema’s aan bod en ik vind die echt heel erg goed aangebracht. Zo wilde Lily altijd al moeder worden, maar dat is haar nooit gelukt. En dat verdriet draagt ze met zich mee. Er zijn nog heel wat andere thema’s en gevoelens die aan bod komen maar die kan ik niet echt benoemen zonder iets te verklappen.
Het enige dat ik nog over die thema’s etc wil zeggen is dat ze zodanig aangebracht worden, dat het me echt deed nadenken. En soms waren het bijna levenswijsheden. Maar dat maakte het allemaal ook net iets te perfect. De personages hebben dan wel een rugzakje aan trauma en twijfels over zichzelf, maar het wordt soms te perfect "verpakt" of "opgelost".
Vond ik Lily een aangenaam personage? Ja. Al vond ik het soms moeilijk om haar twijfels en angsten te begrijpen omdat ze voor mij niet zo overkwam. Al ligt dat misschien aan het feit dat we haar leven niet helemaal meemaakten in het verhaal. Wat overigens ook echt niet hoeft want 800 pagina’s is echt wel voldoende haha.
Toch heeft het boek nooit als te lang aangevoeld. Ja, het is cozy fantasy maar de momenten tussen actie en eerder wat voortkabbelen waren goed in balans. En die actie is net wat ik zo leuk vond aan dit boek. Ik heb nog niet zoveel cozy fantasy verhalen gelezen omdat ik ergens toch altijd wat actie of ‘stakes’ miste. Maar hier was dat er wél!
Als je niet goed bent met namen, heb je misschien wel wat moeite. Er komen namelijk heel veel personages aan bod maar die maken de hele wereld van het Hiernamaals net extra leuk en interessant.
For Whom the Belle tolls is een boek dat ik zou omschrijven als 800 pagina’s aan hartverwarmende liefde. Zowel in de vorm van vriendschap, jezelf accepteren, liefde voor anderen én voor het leven.
Zet hem op je tbr als je houdt van:
- demonen, goden en andere wezens
- unieke “inkijk” in de hel
- found family
- belangrijke en gevoelige thema’s
- humor
Oh en dit boek heeft ook echt mijn ‘hot demon era’ unlocked. Pfoe!
Heel erg bedankt Zomer & Keuning voor het ebook om te reviewen.
4 pepers
- unieke “inkijk” in de hel
- found family
- belangrijke en gevoelige thema’s
- humor
Oh en dit boek heeft ook echt mijn ‘hot demon era’ unlocked. Pfoe!
Heel erg bedankt Zomer & Keuning voor het ebook om te reviewen.