Nieuwe avontuurlijke infoserie
Ga mee op avontuur! Dat staat met grote letters op de achterkant van dit eerste deel van de serie De Acht Avonturiers. Kosmos Uitgevers heeft leesplezier hoog in het vaandel staan, speciaal voor de doelgroep onder 10 jaar. Dit zijn de kinderen die misschien voor het eerst ervaren hoe leuk lezen kan zijn, dat een boek je meeneemt in een fantastisch avontuur en dat je een spannend boek in één adem uitleest...
Deze nieuwe avonturenserie met veel info en een vleugje fantasie gaat daar voor zorgen, denk ik. Het concept van de serie is sterk en zal de kinderen beslist aan zich binden. Hoe zit het in elkaar?
Acht avonturiers, uit alle windstreken van de wereld, worden in het begin van het boek uit hun dagelijkse beslommeringen gehaald door het oplichten van een kompas. Dat is het sein dat 'het hoofdkwartier' een nieuwe geheime missie voor ze heeft. Door een portal worden ze geteleporteerd naar het hoofdkwartier waar de verkiezing begint van de twee Avonturiers die de missie gaan leiden. Iedere Avonturier heeft een specialisme, dat van pas kan komen bij de missie. Verder is er de Beagle, het voertuig dat van alles kan worden wat nodig is om de missie te doen slagen.
In dit deel wordt Connor (houdt van alles wat met water te maken en is de oceaan-expert van de Acht) met Roshni gekoppeld, die alles van de ruimte weet. De andere zes avonturiers blijven achter om de missie te volgen en bij nood te helpen. De Beagle wordt vervolgens geteleporteerd naar de Grote Oceaan waar ze een bultruggen-missie moeten oplossen.
Tijdens de missie wordt veel informatie gedeeld, in dit geval dus over de oceaan en het oceaanleven. Ook klimaatverandering en plastic soep komen langs. Ondertussen beleven Connor en Roshni een spannend avontuur waarbij ze goed moeten opletten en logisch moeten nadenken. Als de missie is geslaagd, komen ze uiteindelijk ook precies op hetzelfde tijdstip terug waarop ze zijn weggegaan. Niemand weet wat er ondertussen gebeurd is, alleen de Acht en de lezertjes natuurlijk!
Het verhaal is gedrukt in duidelijke letter en bladspiegel en voorzien van ondersteunende zwart-wit tekeningen. Door de interessante weetjes die onderdeel zijn van het avontuur is dit een heel geschikte serie voor kinderen die niet zo van verzonnen verhalen houden. Dat er in het verhaal van alles kan dat in werkelijkheid niet kan, versterkt de aantrekkingskracht voor de doelgroep, lezers vanaf 7 jaar. De missie wordt afgesloten met een soort van verslag door Connor, de hoofdpersoon van dit boek. Moeilijke woorden worden achterin kort uitgelegd en er is ook een quizje.
Het enige dat ik mis aan de serie is hoe en waarom deze Acht zijn gekozen tot Avonturier en wie of wat er achter 'het hoofdkwartier' zit. Maar misschien wordt dat in komende delen duidelijk.
Kortom: dit is een nieuwe avontuurlijke infoserie die aantrekkelijk is voor nieuwsgierige kinderen. Goede lezers vanaf 7 jaar en iets minder goede lezers tot en met 10 jaar zullen dit met plezier lezen en helemaal meegesleept worden in het avontuur. Ondertussen leer je ook nog eens wat en krijg je zin in meer! Het tweede deel 'De kometenregen', is al verschenen.