Wie is er (niet) bang voor de hongerige leeuw?
In de serie Tijgerlezen verscheen dit boek van de Catalaans-Spaanse schrijver en illustrator Mikel Valverde. Wat gelijk opvalt bij het doorbladeren van het boek is de balans tussen tekst en illustraties. Met afwisselend vrolijk huppelende kinderen en een grommende, aanvallende leeuw is het wel duidelijk dat het hier om een spannend boek gaat.
Op de cover zien we de leeuw uit de titel vermomd met jas, hoed en zonnebril in de supermarkt. Je denkt ogenblikkelijk: wat doet die daar? De hoofdpersoon van het verhaal, Manu, die verschrikt om het hoekje van een stelling de leeuw ontdekt, weet het wel: de leeuw is op zoek naar eten. En waar kan je dat beter vinden dan in de supermarkt? In de supermarkt stikt het ook nog eens van de winkelende moeders met kinderen. Dus een lekker kindje zal er ook wel in gaan, of niet dan?
Verhaal vol vaart en slimmigheid, Manu is de held van de supermarkt en dat terwijl zijn moeder hem ab-so-luut niet gelooft. Een leeuw in de supermarkt: het idee alleen al! Dit boek past in de traditie van kinderboeken waarin kinderen slimmer zijn dan de volwassenen en er helemaal niet van opkijken dat er ongewone dingen gebeuren. Dit zijn avonturen waar jonge kinderen van smullen. Door de goede balans van tekst en illustratie is dit een boek dat hen voortdurend boeit en ze - misschien met wat moeite - helemaal zelf uit kunnen lezen vanaf 7 jaar.
Uitgever Querido heeft als slogan: Tijgerlezen is gelukkig (leren) lezen. Dit deel past helemaal in dat concept.