De grote verdwijntruc...
Dit is een heel origineel, fantasierijk, grappig en spannend boek. Het is zo'n gewoon en praktisch gegeven, dat je je bij het zien van dit boek afvraagt waarom nog nooit iemand anders op het idee gekomen is om hierover te schrijven. Nou ja, Koos Meinderts heeft er een schitterend gedicht over geschreven. "Verdriet is drie sokken". Maar een heel boek hadden we nog niet.
De cover geeft aan wat je kunt verwachten: het verhaal van tien verdwenen sokken, zes linker- en vier rechtersokken.
De titel noemt het ook een voorleesboek. Dit zou ik ook echt aanraden. Lees voor en geniet mee.
Er komen een moeder en dochter in het verhaal voor, maar dat is alleen maar nodig om het tot een geheel te smeden. Ieder verhaal begint met te vertellen hoe en waarom de sok verdween. Daarna lees je wat er na verdwijning gebeurt. De verhalen van de tien verdwenen sokken kunnen prima los van elkaar gelezen worden.
Tip voor scholen: geef na het voorlezen een schrijfopdracht. Laat de leerlingen zelf het verhaal van een verdwenen sok schrijven. Span een waslijn in de klas, en hang de verhalen afgewisseld met sokken op.