Wil je bij mij thuis wonen? Een droom van een boek

Norma Meeuwissen 22 augustus 2023
Zo vlak voor de Kinderboekenweek 2023, waarbij het thema "Bij mij thuis" is, viel het eerste in het Nederlands vertaalde boek van Nathalie Stragier op de mat. Een boek dat lekker wegleest, verrassend geschreven is en dicht bij de realiteit blijft. Toch geef ik het de titel Een droom van een boek mee. Want juist het niet loslaten van je dromen/wensen keert steeds weer terug in het verhaal. Goede timing van de uitgever, maar echt niet alleen maar een boek voor de Kinderboekenweek. Een prima boek van een nog niet zo'n bekende schrijfster, dat hóórt bij een brede collectie op de basisschool.

Op de cover zien we aan de randen verschillend gekleurde kamerdeuren met daartussen allerlei verschillende mensen. Het is wel duidelijk dat het hier niet om één gezin gaat. Het lijkt een vrolijke boel maar schijn bedriegt.
Gabriel woont met zijn voogd mevrouw Dominique in zijn ouderlijk huis. Zijn ouders zijn bij een auto-ongeluk omgekomen toen hij zeven was. Ze hebben jaren in het huis kunnen blijven wonen, maar nu komt de financiële bodem in zicht en ziet het ernaar uit dat Gabriel het enige huis dat hij heeft gekend moet achterlaten.
Het huis is een groot appartement in hartje Parijs, heeft zeven slaapkamers en balkons over de hele breedte. Zoals bij een kind van elf past, heeft Gabriel er geen idee van dat dit huis een fortuin waard is. Als hij door toeval een vader en zoon tegenkomt die uit huis gezet zijn, biedt hij hen twee kamers aan voor een huur van €500 per maand, een schijntje.

Niets gaat echter zoals Gabriel het in zijn hoofd heeft bedacht. Maar toch komt zijn droom om in het huis te blijven wonen uit. Gabriel merkt daarbij dat iedereen zo zijn problemen en talenten heeft. Zijn wereld wordt groter en hij maakt voor het eerst in zijn leven vrienden. Maar ook dat gaat niet in één keer. Het is echt knap uitgewerkt hoe ondanks alle tegenvallers, de huisgenoten elkaar toch steeds weer vinden.

Nathalie Stragier schrijft in korte hoofdstukken met goede cliffhangers, waardoor je graag wilt blijven lezen. Alle details zijn belangrijk en de spanning wordt zorgvuldig opgebouwd. Het grootste gedeelte van het boek geeft je het gevoel dat het plan van Gabriel wel zal mislukken. Gabriel denkt dat zelf ook regelmatig. Dat het door onverwachte - soms wel iets te voorspelbare - wendingen toch goedkomt, maakt het een fijn feelgood-boek voor kinderen vanaf 9 jaar.

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar, waarvoor mijn dank.

Meer recensies van Norma Meeuwissen