Dubbel inzetbaar lenteboek

Norma Meeuwissen 14 april 2022
Het verlegen vogeltje is een mooi uitgevoerd prentenboek maar heeft een dun verhaallijntje die makkelijk in het oor ligt.
Ik zou iedere ouder of leerkracht aanmoedigen om dit boek te gaan voorlezen. Het verhaal zal de kinderen zonder twijfel snel bevallen en vráágt er gewoon om om mee te doen. Het is geen stapelverhaal van de klassieke soort, en ook de herhaling in de tekst heeft een twist, maar dat versterkt alleen maar de slapstickachtige humor. Een boek vol "rijke taal" en thema's die op elke basisschool voorkomen, zoals lente, bos en weide.

Op de cover staat het verlegen vogeltje zelf, sprankelend groen tussen de blauwe (!) bladeren op een paarse tak. Het is dan ook een groenling. Een watte? Een groenling. Zeg maar een vink, maar dan groen/geel. Op de cover herken je de vogel als zodanig niet. Maar wat een verrassing om in het boek de meest gangbare vogels van ons land tegen te komen, eenvoudig getekend maar toch duidelijk herkenbaar. Op de eerste spread al achttien verschillende, als ik goed heb geteld...
"Het is de mooiste dag van de lente. Alle vogels zijn druk in de weer met hun nest. (..) Ze zingen, kirren, koeren, gillen, gieren, tjilpen, snateren, krassen, klepperen en tjotteren." Zo'n tekst bij zo'n spread nodigt uit om de illustratie aandachtig te gaan bekijken. Het thema lente spat van de eerste dubbele bladzijde af. Leerzaam voor kinderen èn volwassenen.

Maar daarna keert het verhaal terug naar de verlegen groenling, die wel een vrouwtje op het oog heeft, maar haar niet durft te vragen. Hij lost het op door de merel in te schakelen, want dan is het minder eng. Maar die verstaat hem verkeerd en vanaf dat moment kom je in een hilarische reeks misverstanden. Dit lijkt me het leukste deel voor kinderen als ze voorgelezen worden. Het is spelen met taal en een tikkeltje ondeugend zijn. Schreeuwen en roepen mag dit keer, want kabaal maken ze in de lente immers allemaal, die vogels.

Wat me opviel bij de prenten, is dat de verschillende vogels in hun eigen leefgebieden zijn getekend. Dat heeft toegevoegde waarde. Op die manier is het een stuk gemakkelijker om de link tussen dit verhaal en de echte natuur te leggen. Je hoeft maar naar buiten te gaan en het aan te wijzen.
Het thema van dit boek is niet zozeer omgaan met verlegenheid, maar meer met lentekriebels. Maar als kijk- en zoekboek voor de kleine vogelaar is dit boek minstens zo leuk. Dubbel inzetbaar dus.

Dit boek zal vast hoog scoren bij de doelgroep (vanaf 4 jaar) en als het aan de kinderen ligt, eindeloos voorgelezen gaan worden. Dat is beslist geen straf, want ook als volwassene schoot ik hardop in de lach bij het voorlezen van dit boek.

Van dit boek ontving ik een recensie-exemplaar, waarvoor mijn dank.

Meer recensies van Norma Meeuwissen