Kastelen zijn van alle tijden. Het zijn immers niet meer en minder dan verdedigingswerken. En in de geschiedenis viel er genoeg te verdedigen. Maar wat een verscheidenheid aan kastelen is er in de wereld en wat valt er veel over te vertellen!

Ridders, middeleeuwen, het feodale leven en kastelen zijn vaste onderwerpen die in het lesprogramma van de basisschool worden besproken. Talloze boeken geven ons een inkijkje in het dagelijks leven in de middeleeuwen of in kastelen. Steevast begeleid met een woordenlijst - zeg maar het middeleeuwenjargon - en een register voor snelle raadpleging. Tot zover niets nieuws. Toch is deze nieuwe uitgave van Van Goor verfrissend compleet en anders. Dat biedt zowel thuis als op school meer mogelijkheden en zal ook meer kinderen aanspreken.

Het boek leest als een wereldreis langs interessante, oude en beroemde kastelen. Er worden 21 kastelen binnen Europa uitgelicht en 8 buiten Europa. Nog 30 andere kastelen worden in de "kastelenverzameling" kort geportretteerd en voorzien van één leuk weetje. Wist je bijvoorbeeld dat Central Park in New York ook een kasteel heeft? Het heet Belvedere Castle. Belvedere betekent 'mooi uitzicht' in het Italiaans. (blz. 130)
Bij elk uitgelicht kasteel wordt ook één gebeurtenis als verhaal verteld. Dat brengt de geschiedenis echt tot leven en is aangenaam om te lezen. Leesplezier dus! Daarnaast krijg je ook te zien hoe dezelfde plek er vandaag de dag uitziet. Soms zie je het kasteel gemakkelijk terug op de foto, maar soms kan je je nauwelijks voorstellen dat het verhaal dat je net gelezen hebt daar heeft plaatsgevonden. De informatie rondom het verhaal en de illustraties geven een breed beeld van wat er met het kasteel is gebeurd en waarom.

Dit boek is een aanwinst voor elke schoolbibliotheek. Uiteraard is dit bedoeld als informatief boek, maar het zal ook kinderen aanspreken die meer van verhalen houden vanwege de rijke en afwisselende teksten. De verzorging van het boek is top. Mooie foto's, goede bijschriften, een uitgebreide inhoudsopgave, woordenlijst van niet gangbare woorden en register achterin, overzichtelijke lay-out en dan ook nog eens op prachtige kwaliteit papier.

Reacties op: Op "wereldreis" via echt bestaande kastelen

3
Kastelen - Laura Buller
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
Gesponsorde boeken