Een vrolijke dierenserie om van te gaan houden

Norma Meeuwissen Norma Meeuwissen
18 mrt 2021

De redactie van de 100-lijst kreeg de eerste twee delen van Gurty's dagboek om te beoordelen. Gurty is een hond die een dagboek bijhoudt. Jawel! De eerste die dat doet natuurlijk. Niet dat je dat heel erg merkt overigens, behalve dat boven de titels van de hoofdstukken een datum staat (1 tot en met 42 (!) juli, met daarbij “Dag van de Heilige X”, waarbij X staat voor een min of meer bekende hond, zoals Snoopy of Pongo). Daardoor wordt het ook al gelijk duidelijk dat deze hond nou niet bepaald de slimste is. Schrijver Bertrand Santini leeft zich consequent in in het hoofd van een simpele hond. Dat levert hilarisch taalgebruik en komische situaties op.

Het boek ziet er vrolijk uit. De vertaling is van Edward van de Vendel. Bij het voorlezen viel me op dat de zinnen best wel lang zijn en er veel gebruik gemaakt wordt van verbindingswoorden en verwijswoorden. Rijke taal dus.
Er is veel wit tussen de regels en er zijn volop illustraties. Er zijn zelfs 20 pagina’s van alleen maar tekeningen. De ruime opzet en de rijke taal maken dit boek erg geschikt voor (dyslectische) leerlingen die na Dog Man de overstap moeten gaan maken naar échte boeken. De uitgever geeft aan dat het boek geschikt is voor 9 jaar en ouder. Zeker als je het voor zwakke lezers gebruikt, ben ik het hier wel mee eens. Slimme lezertjes die het perspectief kunnen begrijpen, kunnen het boek misschien al eerder lezen. Lachen gegarandeerd!

Meer recensies van Norma Meeuwissen