Achtergrond bij computertechnologie voor kinderen
Hoe schrijf je een leesbaar boek voor kinderen rond de 12 jaar over wiskunde en computertechnologie zonder te verzanden in ingewikkelde zinnen met onmogelijke termen? Lees dit boek en je weet het.
De titel vind ik een beetje misleidend, want het gaat lang niet alleen over de smartphone. Wel veel over wiskunde en vooral hoe belangrijke wiskundigen hebben bijgedragen tot de ontwikkeling van dingen die wij (bijvoorbeeld op je smartphone) nu dagelijks gebruiken. Leonardo da Vinci, Simon Stevin, Ada Lovelace, Alan Turing, Edsger Dijkstra, Larry Page en vele anderen worden in dit boek genoemd en ook wat ze hebben bijgedragen aan de digitale revolutie.
Met duidelijke vergelijkingen uit de 'gewone' wereld wordt uitgelegd hoe ingewikkelde processen eigenlijk werken. Je zou erover kunnen vallen als een te simpele voorstelling van zaken, maar ik vind het in dit boek voor kinderen heel goed werken. Het zorgt ervoor dat je de tekst blijft begrijpen en door wilt lezen. Als het te ingewikkeld wordt, zullen kinderen eerder afhaken. En dat zou zonde zijn, want dit is interessante wetenschap!
Hoe werkt een zoekmachine, kan een computer kunst maken, waar staat het woord CAPTCHA voor en nog veel meer weetjes staan in dit boek. Aan het eind is er nog een gedeelte met doe-dingen voor kinderen die zelf even een wiskundige willen zijn. Erg leuk!
Kortom, een kindvriendelijk en toch uitgebreid technisch verhaal voor alle kinderen die wel meer willen weten over computertechnologie.