Onder de indruk
Het verhaal start met de geboorte van Paco en ik was al meteen in de ban van een speciale en aangename vertelstem die me meenam naar het woelige Mexico, zo’n honderd jaar geleden.
Het verhaal verloopt chronologisch, Paco groeit op bij zijn moeder die alleen instaat voor zijn opvoeding. Naarmate Paco ouder wordt krijgt zijn idee om zichtbaar te worden voor zijn vader steeds meer vaste vorm en het willen weten wie zijn vader is neemt een heel erg belangrijke plaats in zijn leven in. Hij vat het idee op om de grootste Mexicaan te worden en beslist in eerst instantie om geneeskunde te studeren. Opmerkelijk voor iemand met zijn achtergrond in de buurt waar hij opgroeit, maar daar helpt zijn moeder hem een handje. Paco studeert, doet het zelf heel goed, heeft een vriendin en alles lijkt goed te gaan. Maar in een dorp met heel wat bekende schilders laat Paco zich afleiden en verleiden. Hij laat zijn studies vallen nadat hij in contact komt met muurschilders en hij zich laat beïnvloeden om een ander weg in te slaan. Want als hij een groot schilder wordt; dan zal zijn vader hem toch wel opmerken?
Opmerkelijk hoe het leven van Paco enkele wendingen neemt en hij zich heel hard laat leiden door anderen om zijn leven te bepalen.
Wat een boek! Ik heb genoten van de eerste tot en met de laatste pagina. Dit was zo’n boek dat ik uit wou hebben om te weten hoe het eindigt, maar dan toch weer niet om nog een beetje in de sfeer te kunnen vertoeven.
De combinatie van een personage als Paco met de kleurrijke en beschrijvende schrijfstijl waan je je in Mexico en loop je als het ware mee met Paco, het is alsof je de geuren en kleuren van Mexico ruikt en ziet. Een verhaal waarin kunst voorkomt gecombineerd met revolutie, over natuur en vogels, over opgroeien en je identiteit zoeken, behapbare geschiedenis… De auteur moet ontzettend veel research gedaan hebben. Ik ben ervan overtuigd dat dit een zeer goed boek kan zijn om in een leesclub te lezen, want er valt ontzettend veel uit te halen en te ontdekken.