Buitenaards

sheila_hjv_inbooks sheila_hjv_inbooks
22 mrt 2023

Arda en zijn vrienden deden bijna alles samen, maar Semih verhuisde naar Duitsland en Takashi zit in Japan. Als hij dan ook nog zijn talent verliest, voelt hij zich enorm eenzaam. Wanneer hij een meisje dat wordt aangevallen helpt, voelt Arda weer dat hij leeft.

Het slachtoffer, dat Arda het Meisje in Roze noemt, vlucht, en zijn zoektocht naar haar brengt hem op het spoor van een voor de aarde gevaarlijk complot. Er verdwijnen klimaatactivisten, Arda worstelt met zijn huidige leven en plastic is bedreigender dan ooit.

“Een vreemde beweging. En een schaduw, zeer gelijkend op die van een mens, ‘scheurde’ zich van de muur.” Ünver Alibey

Na de eerste ontmoeting laat het mysterie rondom, en de identiteit van, het Meisje in Roze Arda niet meer los, en daarmee begint zijn onwaarschijnlijke avontuur.

De Bijzondere Avonturen van Arda Giz van Ünver Alibey is een bijzonder sciencefiction young adult verhaal, voor iedereen die binnen dit genre van een beetje anders houdt.

Het verhaal van Ünver Alibey is van alles, en daardoor ook wat lastig te duiden. Je hebt bijna het idee dat je in een soort centrifuge bent beland die je alle hoeken van het verhaal laat zien. Het ene moment is het spannend, dan weer ietwat vreemd, of een tikkeltje vaag, tot best wel lief, naar toch wel origineel en bijna altijd intrigerend. Alleen het doorlopen van al die verschillende kanten is al een beleving op zich.

Dit verhaal moet vooral met veel fantasie worden benaderd. Dat je onderweg ook een beetje realiteit (zoals de milieuproblematiek) meepakt is mooi meegenomen. Het verhaal volgt vooral Arda en wijkt, waar nodig, even uit naar een ander personage. Soms miste ik wel wat achtergrondinformatie, en de auteur hield het op dat vlak best spannend door het verstrekken van deze kennis zoveel mogelijk uit te stellen, tot het moment dat het echt niet meer mocht ontbreken.

De Bijzondere Avonturen van Arda Giz van Ünver Alibey is dus heel veel, maar in mijn beleving is het vooral een verhaal over vriendschap. En dat is sowieso altijd een mooie basis.

⭐️⭐️⭐️1/2

Instagram: sheila_hjv_inbooks