De onmogelijke keuze
Amsterdam, 1941. Terwijl de nazi's zijn geliefde stad bezetten, voelt professor Josef Held zich hulpeloos en staat hij voor een onmogelijke keuze. Als hij ontdekt dat zijn voormalige leerling Michael Blum probeert te ontsnappen aan de Gestapo, biedt hij Michael een schuilplaats aan op zijn zolder.
In de stille duisternis van de geheime kamer praat Michael over zijn mooie, onverschrokken vriendin Elke. Michael houdt vol dat zelfs de nazi's niet tussen hen in zullen komen. Maar Elke is een niet-Joods Nederlands meisje en hun relatie is ten strengste verboden.
Josef is woedend op de regels van de wrede Duitse soldaten en herinnert zich zijn eigen liefdesverdriet. Wanhopig probeert hij om de liefde van Michael en Elke een kans te geven. Maar dan slaat het noodlot toe.
'De onmogelijke keuze' begint met een proloog dat zich in april 1921 afspeeld. Vervolgens maak je een sprong naar februari 1941 en lees je vanuit verschillende personages, waaronder die van professor Josef Held.
Voormalig leerling Michael Blum komt weer op zijn pad en het blijkt dat hij op de vlucht is voor de Duitsers. Josef besluit dat hij Michael wil helpen en biedt hem een schuilplek aan op zijn zolder...
Ondertussen lees je ook over het nichtje van Josef en de innigere band die tussen hem en Michael ontstaat. Ook de liefde komt aan bod. Michael heeft namelijk een vriendin, Elke. Alleen is zij niet-Joods en de vraag is of er überhaupt hoop is voor hen. Ook lees je over het verleden van Josef en hij blijkt ook een grote liefde te hebben gehad.
Dit verhaal vond ik mooi en meeslepend. Altijd vind ik boeken over de oorlog heftig, wetende dat deze verschrikkelijke dingen echt zijn gebeurd en ook nu was het weer heftig, maar tegelijkertijd ook mooi hoe Josef de Joodse Michael wilde helpen. Ik was heel benieuwd hoe dit verhaal zou aflopen...
Lees dit boek zeker als je van oorlogsverhalen houdt!
Ik wil @lsamsterdam heel erg bedanken voor het recensie-exemplaar!
Beoordeling: 3,5/4,0 ⭐️