De positiviteit van bloemen

slowreading82 19 juni 2025
Wat als je gedachten bloemen zouden zijn?

In Yuna en haar Bloementuin ontdekken kinderen (én volwassenen!) op een prachtige manier hoe onze gedachten invloed hebben op hoe we ons voelen.

Yuna’s tuin staat vol kleurige bloemen die groeien als ze blij is: haar positiefjes. Maar wanneer iemand iets gemeens zegt, verschijnt er een stekelige zwarte bloem: een negatiefje… En voor ze het weet, raakt haar tuin overwoekerd. Gelukkig leert Yuna, met hulp van haar moeder en vriendje Lasse, dat zij zélf bepaalt welke bloemen ze aandacht geeft.

Dit ontroerende prentenboek zit boordevol herkenning voor onzekere kinderen en biedt écht waardevolle handvatten om te werken aan een positiever zelfbeeld. Achterin vind je praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt. Positief én realistisch: negatieve gedachten mogen er zijn, maar je hoeft ze niet te laten groeien.

Tip voor in de klas of thuis: laat kinderen na het lezen hun eigen bloementuin tekenen, met hun positiefjes én negatiefjes. Een prachtige ingang voor gesprek en verwerking.

Voor een prentenboek bevat het vrij veel tekst per pagina en de illustraties kunnen soms wat druk overkomen. Maar de boodschap? Die is goud waard.

Meer recensies van slowreading82