Fantastisch boek!

Sofieken22 27 oktober 2025
Niets gaat voorbij van Sofie Delporte is een ontroerende en tegelijk verontrustende verhalenbundel over mensen die verdwijnen. Letterlijk of figuurlijk. In elk verhaal staat iemand centraal die de weg kwijt is: een jongere die zijn plaats in de wereld niet vindt, een volwassene die alles achterlaat om opnieuw te beginnen, of een oudere die langzaam verdwijnt in zijn eigen herinneringen.

Wat ik mooi vind is dat Sofie Delporte niet focust op de sensatie van die verdwijningen, maar op de gevoelens erachter: eenzaamheid, verlangen, schuld en hoop. Elk verhaal begint met een soort opsporingsbericht, maar gaandeweg ontdek je dat het niet alleen gaat om mensen die fysiek weg zijn, maar ook om wie mentaal of emotioneel verdwijnt.

De schrijfstijl is krachtig, en Sofie weet heel goed te laten voelen hoe broos mensen kunnen zijn. Het boek laat je nadenken over wat het betekent om iemand kwijt te raken.

Dit was mijn eerste boek van Sofie Delporte, en ik wist eigenlijk niet goed wat ik moest verwachten maar vanaf de eerste pagina voelde ik dat dit een bijzonder boek ging worden.

Een leuke extra was dat Alain Remue het voorwoord schreef.
Ik ben al jaren een grote fan van hem, dus dat was voor mij meteen een goede reden om het boek te willen lezen. Dat iemand met zijn achtergrond dit verhaal omkadert, gaf het voor mij nog meer betekenis.
Met andere woorden het is een prachtig boek. Ik zou zeggen loop naar de boekenwinkel en koop dit boek!

Meer recensies van Sofieken22

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Verpletterende liefdesroman met spannende plotwendingen, tegen de achtergrond van ruige, bedreigde natuur. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.