"Ik ben een kameleon", zwoer hij

stephane2900 22 juni 2025
Egbert werkt bij een windmolen-bedrijf en wordt door zijn baas naar Mongolië gestuurd voor een reclamecampagne. Maar Egbert is niet het type voor zo'n opdracht; zijn baas wil echter dat hij eens buiten de lijntjes gaat kleuren. Zelf voelde Egbert zich steeds door zijn zus gedomineerd.

"Ik ben een kameleon, zwoer hij. Ik ben de nacht. Ik ben een spriet in het natte gras. Ik ben een witte man. Ik ben nauwelijks een man. Ik ben die jongen op de achterste rij van alle klassenfoto's. Ik ben hard geworden kauwgom onder een schoolbank. Een vergeten statiegeldbonnetje. Een zilvervisje in de douchebak. Een dode pixel rechtsonder het scherm. Een badeend in de oceaan. Ik ben iemand zonder uitstraling. Ik ben de broer van Inge. Ik ben niemand, volstrekt niemand."

In Mongolië maakt Egbert kennis met Batu, zijn wat eigenzinnige gids. Er groeit begrip en vriendschap tussen de twee mannen en Egbert vindt tijdens zijn verblijf in Mongolië toch een "andere ik" terug.

"Nu moest er voor hem ook een leven zijn voor Mongolië en na Mongolië."

Het einde van de roman is een beetje raar wel, vind ik.
Mooi geschreven verhaal, soms ook best grappig, met toch een tikkeltje tragiek ook.

Meer recensies van stephane2900