Literaire autobiografie
Het nieuwe boek van Mortier is geen roman, maar een soort lang autobiografisch essay. Mortier vertelt hier vooral over zijn aspiraties als jonge auteur: wat waren zijn invloeden, wat las hij als hij jong was en wie ging hem voor in zijn familie? De auteur neemt geen blad voor de mond en geeft zijn eerlijke mening over het Vlaams nationalisme en het katholicisme dat ook bij zijn familie sterk aanwezig was. Toch doet hij dat met een zekere mildheid, met begrip en zonder te veroordelen.
Bij momenten wordt het boek wel wat saaie en droge materie, vind ik persoonlijk. De titels zijn een poging om het geheel wat poëtisch in te kleuren ("Een boottocht in zeven meanders"), maar het blijft wel heel essayistisch als lectuur, met ook tal van citaten. Een interessant boek weliswaar, je leert wel veel over de recentere (literaire- en kunst-) geschiedenis van Vlaanderen (vooral dan rond het Gentse).