Zes jaar voor de Revolutie

stephane2900 30 mei 2025
Na "Feest van het begin" schrijft Joke van Leeuwen terug een historische roman die zich in de periode van de Franse revolutie afspeelt. We bevinden ons deze keer in 1783, dus zes jaar voordat de bloedige revolutie losbreekt in Parijs. De spanningen zijn al te voelen, zoals de haatgevoelens tegenover Marie Antoinette, die in de roman de "Buitenlandse" wordt genoemd. Ook wordt het schrijnend contrast tussen het gewone volk en de burgerij en adel scherp in beeld gebracht. Het is ook de tijd van het experiment , van de ontluikende wetenschap: we lezen over de eerste luchtballon en over allerlei bizarre experimenten van elektriciteit en zelfs "dierlijk magnetisme". Vince en Marie bevinden zich midden in deze ontwikkelingen. Marie leest de pamfletten en spotschriften die gezet worden in de drukkerij van haar vader; Vince wordt een soort rondtrekkende wetenschapper. Daarnaast is er Pierre, die van arme afkomst is en gehersenspoeld is door een fanatieke gelovige. Zoals steeds in haar romans, kan van Leeuwen al deze indrukken mooi overbrengen, je beleeft deze tijd echt vanop "de eerst rij". Toch vond ik haar eerdere roman nog sterker. Het einde is ook een beetje onverwacht en een beetje vreemd. Vraagt dat naar een vervolg?

Meer recensies van stephane2900