Stormwacht
August Strindberg besluit om zijn leven in Stockholm achter zich te laten en verhuist naar Hovenäset. Wanneer hij aankomt blijkt een lerares genaamd Agnes vermist. Maria Martinsson leidt het onderzoek, maar elke dag neemt de hoop om haar levend te vinden af. Wat is er met haar gebeurd?
"Stormwacht" is het eerste deel in de August Strindberg-serie en het verhaal wordt verteld vanuit verschillende perspectieven. Het grootste gedeelte wordt verteld vanuit de perspectieven van August en Maria. August probeert een rustig leven te leiden in zijn nieuwe woonplaats en is van plan een tweedehandswinkel te openen. Hij heeft een huisje gehuurd, maar er lijkt iets vreemds aan dit huis te zijn. Het is voor August onduidelijk wat dit vreemds precies is.
“Er is niets mis met dit huis. En toch had August het gevoel dat Sven niet zeker was over dat wat hij had gezegd.”
Maria leidt het onderzoekt naar de vermissing van lerares Agnes. Gedurende het verhaal leer je beide personages beter kennen, inclusief de reden waarom August Stockholm achter zich heeft gelaten. Verder lees je ook vanuit het perspectief van een aantal andere personages. Je komt pas aan het einde van het verhaal erachter wat deze personages precies met het plot te maken hebben.
De schrijfstijl van Kristina Ohlsson is vlot en leest fijn weg. De hoofdstukken zijn niet lang, wat ik persoonlijk prettig vind. De afwisseling tussen verschillende perspectieven geeft een interessante draai aan het verhaal. Het plot is uitstekend uitgewerkt. Ik had geen idee hoe het precies zat met de verdwijning van Agnes.
"Stormwacht" is een uitstekend eerste deel. Ik kijk uit naar het volgende deel, hopelijk wordt deze snel vertaald! Als je van Scandinavische thrillers houdt, is dit boek zeker iets voor jou.