Zoektocht na hypnose

Tinetee 10 juni 2020
Met dank aan auteur Eugeen Van Aarschot en uitgeverij Kramat mocht ik Een kras op haar ziel lezen.
In het boek volgen we journaliste Karen Meulenberghs. Zo op het oog ontbreekt het haar aan niets. Ze heeft een liefhebbende echtgenoot, een mooi huis en een uitdagende baan als journaliste voor een reismagazine.
Toch heeft ze een probleem, een gezond seksleven zit er voor het stel niet in. Karen verkrampt telkens als ze intiem willen zijn. Een lichamelijke reden is hier niet voor gevonden.
Karen besluit uiteindelijk een psycholoog te raadplegen. Deze stelt voor om haar onder hypnose te brengen om zo een reden te vinden voor haar angst voor intiem contact. In eerste instantie reageert ze sceptisch, maar gaat er uiteindelijk toch voor. Dit blijkt uiteindelijk een ervaring met verstrekkende gevolgen. Tijdens de hypnose herbeleeft ze het gruwelijke lot van een jonge Filipina.
Zou het kunnen dat Karen in haar vorig leven deze vrouw was? Haar nieuwsgierigheid is gewekt en ze besluit om naar de Filipijnen te reizen op zoek naar antwoorden. Ze kan dit mooi combineren met een reportage voor het reismagazine.
Tijdens haar eerste dag op de Filipijnen ontmoet ze Gina, deze is maar al te graag bereid om als gids te functioneren en haar wegwijs te maken in Manilla.
De auteur weet heel beeldend de hectiek van deze drukke stad weer te geven.
Langzaam maar zeker wordt er steeds meer een tipje van de sluier opgelicht. De beide vrouwen lopen daardoor ook een groot gevaar. Ze komen in contact met familieleden en bekenden van de vrouw , wiens lot Karen herbeleefde. Niet iedereen wil de oude geschiedenis opnieuw onderzoeken, maar Karen geeft niet op. Uiteindelijk komt de waarheid in een zinderend slot toch boven tafel.
Een kras op haar ziel is een vlot geschreven en fijn leesbaar boek.
In hoeverre het realistisch zou kunnen zijn is aan de verbeelding van de lezer.

Meer recensies van Tinetee