Zusjes met een duister verleden
Zusjes met een duister verleden
Met dank aan Xander uitgevers en Thrillzone leesclub, las ik Mijn allerliefste zusje, van Roz Nay.
Roz Nay is een Canadese auteur, ze groeide op in Engeland en studeerde aan de universiteit van Oxford. Mijn allerliefste zusje is haar tweede boek.
Het boek heeft een omslagfoto met daarop twee meisjes, wandelend in de bergen. De foto loopt mooi door op het binnen omslag. Opvallend is dat in de tekst op het omslag “allerliefste” met grote rode krassen is bewerkt. Dat wekt al gelijk de nieuwsgierigheid op.
Mijn allerliefste zusje verteld het verhaal van twee zussen met een duister verleden. Alexandra heeft een perfect leven. Ze woont samen met knappe vriend in een mooi stadje in de Rocky Mountains en heeft haar droombaan bij de kinderbescherming. Dat verandert als haar zusje plotseling voor de deur staat en verteld dat ze in de problemen zit. Ruth is een onruststoker en jaren uit beeld geweest . Alexandra besluit haar te helpen, onder een voorwaarde: ze praten nooit meer over het verleden.
Roz Nay neemt de lezer mee in de verschillende leefwerelden van de hoofpersonen. Alexandra komt in haar baan als jeugdbeschermer voor dilemma’s te staan. Hoe bescherm je een jong kind tegen zijn omgeving en geef je het een veilige basis? Daarin heeft ze soms te maken met verschil van inzicht met haar collega’s. Ruth heeft een drugsverleden en is in aanraking gekomen met criminelen en geweld. Zij probeert dit achter haar te laten, maar lukt dit ook? Dit alles tegen de achtergrond van een idyllisch stadje.
Wat is het duistere verleden wat de zussen verbindt?
Het boek heeft een mooie opbouw. Het is geschreven in korte hoofdstukken, wisselend vanuit het perspectief van de beide zussen Ruth en Alex(andra).
Het speelt zich af in verschillende tijdzones en geeft daarin een duidelijk beeld van het huidige leven en de jeugd van de zussen. Boven ieder hoofdstuk staat vermeld vanuit wiens perspectief het speelt. Je krijgt als lezer een steeds beter beeld en komt er achter dat niet alles is wat het lijkt.
Mijn allerliefste zusje is een vlot leesbaar boek. Het is spannend en moeilijk weg te leggen. Het geeft goed weer welke sporen uit het verleden nog lang doorwerken. De dillema’s waar werkers in de jeugdzorg mee te maken krijgen worden goed beschreven en zijn indrukwekkend.
Het boek is een aanrader voor een ieder die houdt van een spannend boek, zonder gruwelijke details. Boeiend en vlot leesbaar.